Milliárdos vállalkozás után lett az ország legismertebb műtárgykereskedője: merészet lépett, bejött neki

Pénzcentrum2022. május 24. 16:30

Az Első Yard, a Pénzcentrum podcast sorozatának hetedik epizódja Pados Gábor műkereskedőről szól.

Pados Gábor Szombathelyre, első generációs értelmiségi családba született, életét már a kezdetektől végigkíséri a művészet. Falta az irodalmat, punk bandát alapított, később fogadott el műtárgyat kölcsön visszafizetéseként, majd pedig megalapította saját kereskedelmi galériáját, az acb Galériát.

A mai adásból kiderül, hogyan ívelt fel Pados kereskedői karrierje, s miképpen vált klasszikus seftesből elismert galériássá. A műkereskedelmen kívül lesz szó arról is, hogy

  • mennyire igaz, hogy Pados privilegizált helyzetbe született volna a Kádár-rendszer kontextusában,
  • miért volt neki kevés a klasszikus kereskedő lét,
  • mit tekint élete talán legnehezebb részének,

de a műsorban Pados beszél üzleti kapcsolatrendszeréről, a Bátor Táborról, a kortárs művészetbe öntött MNB-s pénzekről, és a Prizma-szoborhoz való viszonyáról is, mely alkotás csak Black Lives Matter szobor néven híresült el, azt követően, hogy a IX. kerületi önkormányzat a Ferenc téren közszemlére tette, de arról már nem gondoskodott, hogy a műalkotás ép is maradjon.

A műsor már meghallgatható a nagyobb podast platformokon, köztük a Spotify-on, az Apple Podcasten, a Google Podcasten és itt, a cikkbe illesztett lejátszóban is:

Címkék:
kortárs művészet, pados gábor, képzőművészet, galéria, első yard, elsőyardpodcast,