Mentőöv a leszakadt térségeknek? Itt vannak a szabad vállalkozási zónák

Pénzcentrum2013. január 30. 17:02

Véglegesítette a kormány a szabad vállalkozási zónák listáját, amelyre az ország társadalmi-gazdasági leszakadással leginkább érintett 47 térsége került fel. Jelentős részük Szabolcs-Szatmár-Bereg és Borsod-Abaúj-Zemplén megyében található. A későbbiekben egyedi kormánydöntéssel további térségekben is létrejöhetnek szabad vállalkozási zónák - tájékoztatott a Nemzetgazdasági Minisztérium.

Január elsejétől a szabad vállalkozási zónákban működő vállalkozások speciális kedvezményt vehetnek igénybe a szociális hozzájárulási adóból. Feltétel, hogy csak az a vállalkozás élhet a lehetőséggel, amely a társasági adóról és az osztalékadóról szóló törvény szerinti fejlesztési adókedvezményre jogosult, és a fejlesztési adókedvezményre jogosító beruházás üzembe helyezését megelőző hónap átlagos statisztikai állományához képest növeli a létszámát. Az adókedvezményre való jogosultság további feltétele, hogy a kedvezménnyel érintett munkavállalók ténylegesen a szabad vállalkozási zóna területén belül dolgozzanak.

A részkedvezmény egyenlő az új munkavállalóval létesített, adófizetési kötelezettséget eredményező munkaviszony alapján a munkavállalót az adómegállapítási időszakra megillető, az adó alapjának megállapításánál figyelembe vett, a munkavállalót terhelő közterhekkel és más levonásokkal nem csökkentett (bruttó) munkabér, de legfeljebb 100 ezer forint 27 százalékával a foglalkoztatás első két évében, 14,5 százalékával a foglalkoztatás harmadik évében. Ez lényegében azt jelenti, hogy az első két évben bruttó 100 ezer forint jövedelemig nem kell megfizetni a szochot, a foglalkoztatás harmadik évében pedig 27 százalék helyett csak 12,5 százalék terheli az első 100 ezer forintot.

A részkedvezmény azon egész hónapra is megilleti a kifizetőt, amelyben a kedvezményezett foglalkoztatás első két éve, illetve harmadik éve véget ér. Az érintett vállalkozások legkorábban a fejlesztési adókedvezményre jogosító beruházás üzembe helyezésének hónapjától élhetnek ezzel a lehetőséggel, és legkésőbb addig a hónapig, amelyben az üzembe helyezést követő 5. év letelik.

Fontos tudni, hogy a szabad vállalkozási zónákra vonatkozó kedvezményt nem lehet sem a munkahelyvédelmi akciótervben szereplő egyéb adókedvezménnyel, sem a START PLUSZ, START EXTRA, START BÓNUSZ, valamint a Karrier Híd Program megvalósítását célzó kedvezménnyel összevonni, s nem lehet a munkabérek nettó értékének megőrzését célzó (bérkompenzációs) adókedvezménnyel együttesen érvényesíteni.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Kiemelt adókedvezményt vehet igénybe minden vállalkozás a gyermekgondozási díj (gyed), a gyermekgondozási segély (gyes), valamint a gyermeknevelési támogatás (gyet) folyósítását követően foglalkoztatott munkavállalók, a tartósan álláskeresők, illetve a 25. életévüket be nem töltött pályakezdő foglalkoztatása után is. Ha az újonnan alkalmazott munkavállaló utóbbi csoportok valamelyikébe tartozik, akkor a szabad vállalkozási zónában működő társaságnak kell eldöntenie, hogy mely jogcímen veszi igénybe az adókedvezményt az adott munkavállaló után.

Címkék:
gyed extra törvény, osztalékadó,