A túlélés törvényei: hóviharban a kisvállalkozások

Pénzcentrum2011. december 7. 12:02

A neheze még hátra van. Egyre több elemző vall így a gazdasági válságról. Pedig a hazai kis- és közepes vállalkozások jelentős része már 2011-et is csak komoly áldozatok árán élték túl. Nagy kérdés, mit lehet tenni, ha a gazdasági környezet jövőre sem javul?

A világból érkező hírek alapján nem úgy tűnik, hogy egyhamar vége lehet a világ gazdasági problémáinak. Az Egyesült Államok költségvetési hiányának lefaragására tett erőfeszítések egyelőre nem vezettek eredményre, az Európai Unió vezető országai azon töprengenek, miként mentsék meg a közös fizetőeszközt, a korábban "bezzegországnak" tartott Kína gazdasági növekedése lassul és a szkértők az ingatlanpiaci lufi kidurranásától tartanak. Magyarországon sem sokkal kedvezőbb a helyzet. A forint árfolyama idei oda csapkod, az Országgyűlés valószínűleg egy sor a hétköznapi emberek életét megnehezítő döntést készül meghozni (áfaemelés, jövedéki adóemelés stb.), a kormány az IMF-el tárgyal az országot a válságtól megvédő pénzügyi védőháló kialakításáról.

A fentiek alapján nem nehéz ráébredni, hogy a jövő év sem lesz könnyű a hazai válallkozások számára. A problémák az elmúlt években, így jövőre sem változnak. A társaságok tevékenysége megdrágul, hiszen a munkaerő költsége, az alapanyagok beszerzési árai és a rezsire fordított összeg egyaránt emelkedhet. Gondot jelenthet, hogy az előállított terméket sem lesz egyszerű eladni, hiszen a fent  már vázolt problémák miatt sem a belső kereslet, sem az export nem nagyon nő majd. Mindezek miatt az üzleti partnerek fizetési hajlandósága aligha javul, nőhet a bedőlt vállalkozások és a körbetartozás aránya. Ilyen környezetben minden vállalkozás számára rendkívül fontos, hogy legyen tőkéje a működéshez, a talpon maradáshoz. A bökkenő csupán az, hogy ilyen környezetben a bankok aligha adnak hitelt, mert félnek, hogy kihelyezett tőkéjüket nem kapják vissza.

Ilyen körülmények között a vállalkozások jelentős része kénytelen kelletlen "válság üzemmódra" kapcsol, azaz igyekszik minden bevetni annak érdekében, hogy talpon maradjon a nehéz idők közepette is. Bár sokan gondolják, hogy ebben a küzdelemben csak magukra számíthatnak, nem árt tudni, hogy vannak olyan pénzügyi trükkök, amelyek segíthetnek a válság hatásainak leküzdésében. A Pénzcentrum.hu, meghatározó lakossági pénzügyi portálként igyekszik ezeket a technikákat megosztani olvasóival, akik között jónéhány kis- és köezpes vállalat tulajdonosa is megtalálható. December 12 és december 16 között cikksorozatot közlünk, amellyel a kkv-knek kívánunk segíteni a válság túlélésében.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Hogyan lehet védekezni a hullámzó devizaárfolyamok ellen? Miként előzhetjük meg az üzleti partnereink bedőlése okozta károkat? Hogyan szerezhetünk pénzt a forráshiányos időkben is? Miként szoríthatjuk le banki költségeinket? Cikksorozatunkban ezekre a kérdésekre keressük majd a választ. Persze könnyen elképzelhető, hogy írásaink nem minden problémára adnak választ. Ezért olvasóinknak lehetőséget adunk arra, hogy a témával kapcsolatban bármilyen kérdést feltegyenek 2011. december 14-ig 12 óráig a penzcentrum@penzcentrum.hu e-mail címen. A kérdéseket továbbítjuk szakértőinknek, az összegyűjtött válaszokat pedig közzétesszük portálunkon.

Címkék: