Hol vegyünk fel hitelt? Szlovákiában vagy itthon?

Pénzcentrum2011. november 19. 08:06

Nem egyszerű manapság tőkéhez jutni a kis-és közepes vállalatoknak. Az elmúlt évek gazdasági nehézségeinek hatására a bankok jelentősen megváltoztatták hitelezési politikájukat, a legkisebb cégek pedig sokszor nem tudják, hogyan, milyen hitelt érdemes felvenniük fejlesztéseik finanszírozásához.

A Pénzcentrum.hu cikksorozatában azt mutatta be, hogyan és miért vehet fel hitelt egy vállalkozás, hogyan jusson közös nevezőre a bankokkal, milyen fejlesztések, beruházások milyen típusú hitelből valósulhatnak meg.

Elemzéseink a témában:

Hitelszűkében a céged? Így szerezhetsz pénzt!

Elfogy a talaj a magyar bankok alól: beleeshetünk mi is?

Nem is gondoltad volna: ki keresett a devizahiteleken?

Adnak hitelt a bankok, csak ezt várják el cserébe

Ez az út vezet a meggazdagodáshoz: kerüld ki az akadályokat

Szokásunkhoz híven olvasóinkat is arra kértük, tegyék fel kérdéseiket a témával kapcsolatban - az alábbiakban a Raiffeisen Bank szakértőinek válaszait közöljük.

Induló családi vállalkozásként Budapest belvárosában szeretnénk éttermet/kifőzdét nyitni. A megfelelő helyiséget már megtaláltuk, viszont a konyhai berendezések többe kerülnek, mint előzetesen számoltuk. Nagyjából 3 millió forintra lenne még szükségünk, a tervek szerint még karácsony előtt nyitnánk. Milyen hitelt javasolnak?

Ilyen típusú cél esetén beruházási hitel ill. a kisebb összeg esetén középlejáratú ütemezett törlesztésű hitel javasolt. Az Önök vállalkozása esetén azonban lényeges lehet a hitelképesség szempontjából, hogy mióta működik a vállalkozás. Ilyen esetben fontos megjegyezni, hogy a kockázati szint általánosságban magasabb, mint egy több éve prosperáló vállalkozásánál, amit a hitel bírálatakor figyelembe kell venni. Ezen szempontok alapján azt gondolom, hogy a piacon erős tárgyi fedezet mellett tud finanszírozási ajánlatot találni.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Vállalkozásunk Szabolcs megyében működik, cipőfelsőrész-készítéssel foglalkozunk. Olasz partnerünktől egyre több megrendelés érkezik, ezért nagyobb műhelyre lenne szükségünk. Véleményük szerint a beruházási hitel alkalmas lehet egy ilyen projektre? Milyen feltételeknek kell megfelelnünk?

Mindenképpen beruházási hitelt ajánlanék erre a célra. A cégnek hitelképesnek kell bizonyulnia, fontos kérdés, hogy milyen törlesztőrészleteket tud viselni a vállalkozás, hány év alatt lesz képes visszafizetni a hitelt. A szokásos hitelkérelmi dokumentáción túl (pénzügyi adatok, hitelkérelmi lap) az adásvétellel kapcsolatos dokumentáció is szükséges lesz.

Kertészeti vállalkozásunk külföldön terjeszkedne - szlovák partner bevonásával. Várakozásunk szerint termékeink Szlovákiában is sikeresek lehetnek, viszont új eszközökre (gépek, egy új teherautó) hitelt kellene felvennünk - számításaink szerint 10 millió forint értékben. Milyen hitelben lenne érdemes gondolkozni, Önök szerint Szlovákiában kedvezőbb feltételekkel juthatunk forráshoz?

Kisebb értékű eszköz vásárlására max. 3-5 éves hitel, lízing ajánlható. Amennyiben euróban is érkezik bevétele a cégnek, ennek mértéke szerint érdemes akár euróban felvenni a hitelt. Szlovákiában jelenleg az országkockázat alacsonyabb, ezért euróban alacsonyabb az ottani bankszektor forrásköltsége, ugyanakkor a magyarországi vállalkozás partnerkockázata külföldiként valószínűleg pont ennyivel magasabb: a kettő vélhetően kiegyenlíti egymást.

Újra növekedésnek indultak a megrendelések, szinte felkészületlenül ért minket ez a felfutás nehezen tudjuk megoldani a többlet gyártását. A válság előtt nem volt problémánk könnyen kaptunk sokkal nagyobb hiteleket is, mint amit most kérünk, mégis visszautasítanak. Árbevételünk kezd visszaállni a néhány évvel ezelőtti szintre, más gépjárműipari beszállítókkal együtt viszont hitelképtelennek bizonyulunk a volt bankunknál. Mit tehetünk most, egyre inkább a bankváltáson gondolkozunk, de milyen költséggel járna ez a lépés?

Komplexen, számlavezetéssel és a finanszírozási igénnyel együtt célszerű ajánlatokat kérniük. A cég hitelképességének bevizsgálása önmagában nem gondolom, hogy plusz költségbe kerülne. Ilyenkor inkább adminisztrációs terhek jelentkeznek, a partnereknek meg kell adniuk az új számlaszámukat illetve ha még fennáll hitelük a jelenlegi számlavezetőjüknél, akkor, amennyiben hitelkiváltásra kerül sor, felmerülhet ingatlan fedezet esetén pl. a földhivatali eljárás díja és persze azon díjak, amit egy új hitel felvétele során meg kell fizetni (pl. folyósítási jutalék).

Időközben becsődölt cégünk működtetésére vettünk fel még 2006-ban frank alapú jelzáloghitelt, melynek fedezete a saját családi házunk volt. Mivel üzleti célú hitelről van szó még végtörleszteni se tudunk, bár ezt sem lehetne megoldani a lakás eladása nélkül. Mit tehetek a tartozásommal, euróra váltást már nem látom megoldásnak ilyen árfolyamon.

A válság hatására előtérbe került a fizetési problémákkal küzdő ügyfelek kezelése. A bankok igyekeznek átstrukturálási lehetőségeket biztosítani ügyfeleinek. A rendelkezésre álló eszköztárról a hitelező pénzintézetével kell egyeztetnie.

Feleségemmel szinte egy időben vesztettük el az állásunkat, mi lenne ez, ha nem egy jel egy vállalkozás indítására? Feleségem ért a számokhoz, én elegendő szakmai tudással rendelkezem. Nyílászárókat szerelnénk és szigetelnénk, de nem tudjuk, hogy láthatnánk neki. Olyan bankot keresünk, ami nem csak olcsó, de némiképp tanácsokkal is ellát ezen a téren. Melyiket érdemes választani?

Bankválasztásnál azt ajánljuk, hogy gondolják át milyen típusú szolgáltatásokat vesznek igénybe a számlavezetésen kívül, az elektronikus ügyintézést preferálják-e a papíralapúak helyett, mekkora számlaforgalmuk lesz. Ennek alapján érdemes összehasonlítani az árakat. Az ár mellett meghatározó lehet a bankválasztásnál, hogy a kisvállalkozókra specializált tanácsadó segíti-e a mindennapok pénzügyeinek intézését.

Címkék:
autó lízing cégek,