Százmilliók a magyar cégeknek - csak tartsák meg a dolgozókat

Pénzcentrum2011. március 16. 19:02

A 2011. évi vállalkozásfejlesztést célzó pályázati kiírások egy része a korábbi népszerű technológiafejlesztési pályázatok folytatását jelenti, de megjelentek új elemek is, mint például a mikrohitellel kombinált támogatások. Szűkült a pályázatokhoz igénybe vehető előleg lehetősége és csökkent a támogatásintenzitás nagysága - tájékoztatta lapunkat a Start Tőkegarancia Zrt.

A hazai KKV-k idén ismét pályázhatnak a technológiafejlesztési támogatásokra, a következő három éves keret 70,28 milliárd forint. "Ez az összeg jelentősen elmarad a korábbi évek támogatási volumenétől, főleg a 2009 évtől, ahol e pályázatok keretében egy év alatt 80 milliárd forintot meghaladó forrást osztottak szét 4.641 vállalkozás között. Ugyanakkor a támogatásintenzitás ezzel párhuzamos csökkentése arányosan magasabb szintű beruházásokat eredményezhet" - értékelt Zoltán Csaba, a Start Tőkegarancia Zrt. vezérigazgatója.

Változások - korlátozott előleg, a munkaerő-ráfordítás ösztönzése

Jelentős változás, hogy előleg csak munkahelyi képzések és a vállalati együttműködést támogató pályázatok esetében jár automatikusan a kedvezményezetteknek, az előleg a támogatás összegének legfeljebb 25 százaléka lehet. A B jelű technológiafejlesztési pályázatok és a GOP 2.1.3. pályázat esetében ugyan szintén van lehetőség a maximum 25 százalékos előleg igénybe vételére, azonban ehhez csak indokolt esetben, és csak a szükséges legkisebb összegben lehet hozzájutni.

 


Az új technológiafejlesztést célzó kiírásokban nem kell árbevétel növekedést vállalni, ehelyett vagy a személyi jellegű ráfordításokat kell növelni legalább 5 százalékkal a bázisévhez képest, vagy a létszám fenntartása mellett a támogatási összeg 5 százalékával kell emelni a személyi jellegű ráfordításokat a fenntartási időszakban. "Mind a kkv pályázatokban, mind a nagyvállalatoknál nagyobb hangsúlyt kapott a munkahelyek megtartásának kérdése, ez tükröződik a teljesítendő feltételek megváltoztatásában"- emelte ki Szakáll Gábor, a Start Zrt. pályázati kezességvállali üzletágának igazgatója. A technológiafejlesztési támogatásoknál a korábbi, akár 70 százalékot is elérő támogatásintenzitás jelentősen csökken, csak mikrovállalkozások számára érhető el a 40 százalékos arány, leggyakrabban 30-35 százalékos támogatásintenzitást határoznak meg a kiírások.

Új típusú pályázatok

A pályázati rendszer újdonsága a hazai mikrovállalkozásokat célzó kombinált mikrohitel bevezetése. A hazai mikrovállalkozások az Európai Uniós forrású mikrohitelek mellé a saját erő finanszírozására vissza nem térítendő forrást is igénybe vehetnek az új, M jelű pályázatok keretében. A vissza nem térítendő támogatás maximuma 4 millió forint lehet, amelyhez maximum 8 millió forint összegű mikrohitel kapcsolódhat úgy, hogy a kedvezményezettnek legalább 10% önerőt kell felmutatnia.

A korábban kifejezetten nagyvállalatok és multicégek számára kiírt GOP 2.1.3 kissé átalakult. A legalább 50 főt foglalkoztató vállalkozások által igénybe vehető támogatás egyrészt beruházásra, másrészt az ehhez kapcsolódóan teremtett munkahelyek első 18 hónapjára esedékes alapbér és járulékainak finanszírozására használható fel. A támogatás összegének minimuma 100 millió forint, maximuma 1 milliárd forint.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

 


A munkahelyi képzések támogatását célzó két pályázati kiírás keretében akár 1.000 vállalkozás is képzési támogatáshoz juthat a következő három év során. A vállalati együttműködések, klaszterek támogatása is folytatódik a Regionális Operatív Program keretei között. Újdonság, hogy nemcsak klaszterek, hanem legalább 3 KKV közös beruházásainak támogatására is lehetőség lesz.

A pályázati struktúra alapvetően nem változott

Folyamatos elbírálásúak az A jelű pályázatok, melyek a kisebb összegű fejlesztési beruházások támogatását célozzák, a B jelű komplex vállalkozásfejlesztési pályázatok pedig a KKV-k nagyobb összegű fejlesztéseit kívánják támogatni, szakaszos elbírálással. Megszűnt a nagyvállalkozások számára is elérhető, C jelű pályázati típus, ennek szerepét a korábban alapvetően multicégek által igénybe vett GOP 2.1.3 pályázat veszi át. Mivel a Gazdaságfejlesztési Operatív Program pályázatain a Közép-Magyarországi Régió vállalkozásai nem vehetnek részt, számukra tükörpályázatokat írtak ki a Közép-Magyarországi Operatív Program keretében.

 

Címkék:
személyi jellegű ráfordítások,