Modern vállalkozói lehetőségek: a négy faltól a közösségi irodatérig

Pénzcentrum2011. január 19. 16:58

A mai munkavállalónak az egyik legfontosabb célja saját karrierjének kiépítése. Sokak szerint erre a legjobb módszer egy vállalkozás működtetése, ahol a magunk urai lehetünk, flexibilisen oszthatjuk be az időnket és akár otthon is dolgozhatunk. Ugyanakkor a saját lakásból való munkavégzés potenciális veszélyforrássá is válhat, mivel nagy a kísértés, hogy az ember a napi projektfeladatai helyett valami másra koncentráljon. Erre a problémára költséghatékony megoldás lehet a manapság egyre divatosabb coworking irodákban kihasználható munkaállomás, ahol inspiráló munkakörnyezetben, hozzánk hasonló vállalkozókkal, szabadúszókkal dolgozhatunk együtt.

Az önmegvalósítás, karrierépítés és a kreativitás kibontakoztatása nagy szerepet játszanak a modern, tudatos ember életében. Mentális egészségünk egyik meghatározó alappillére, ha megtaláljuk azt a munkát, amelyben teljes valónkban kiteljesedhetünk. Pszichológusok szerint ennek oka, hogy mindenkiben élénken él az úgynevezett produktivitás utáni vágy, valamint, hogy munkánk révén mi is bekapcsolódhassunk a társadalmi létbe.

Ennek egyik, manapság egyre jobban elterjedt módja egy önálló "vállalkozás" beindítása, amely megadja számunkra a kellő függetlenséget és szellemi szabadságot, így kibontakoztathatjuk saját képességeinket és tudásunkat.

Jelen esetben a vállalkozások közé soroljuk a szabadúszó karrierépítőket is, mivel a versenypiacon ilyen formában megmaradni csak az az ember tud, aki szakmailag kiemelkedő eredményeket képes felmutatni, illetve magas szinten tudja tartani szakmai tudását. Ez talán még nagyobb kihívás egy hagyományos vállalkozás működtetésénél.

Vállalkozásunk életben tartásához és karrierünk kiépítéséhez azonban rengeteg kapcsolati tőkére van szükségünk, amelyeket lakásunk négy fala között igen nehéz kialakítani, ám a közösségi irodák révén egy olyan vállalkozókból álló kisközösség alakul ki, melynek tagjai kapcsolatokkal, tanácsokkal és kollektív problémamegoldással tudják segíteni egymás munkáját. A coworking irodákban dolgozók között találhatók grafikusok, reklámszakemberek, jogászok, adótanácsadók, HR szakértők, könyvelők, művészek és sok más terület képviselői is, akiknek tanácsért elég csak a másik asztalhoz átmenniük.

A közösségi irodák hatékonyságát a Klementz nővérek mellett - közösségi munkavégzést hazánkban meghonosító testvérpár, akik az Országos Fiatal Vállalkozói Díjat is megkapták kitartó munkájuk eredményeként - több nemzetközi kutatás is alátámasztja. A "Coworking Global Survey" 2010-es felmérés eredményei szerint a vállalkozók 85%-a sokkal motiváltabbnak érzi magát, amióta coworking irodába költöztette vállalkozását.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

E felmérés 24 ország 661 dolgozójának megkérdezésével készült. A megkérdezettek több mint a fele jobban be tudja osztani idejét és a napi munkamennyiségét, ami által több időt tud fordítani családjára, a munka utáni kikapcsolódásra és önmagára is. A "Enterprise Globale" és a "Tech4i2" által közzétett európai kutatás alapján a megkérdezett vállalkozók 87%-a állította, hogy újonnan született projektjeik a coworking irodában megismert vállalkozókkal való együttműködés miatt voltak sikeresek.

 

Címkék: