Gyász, könny és dráma a magyar cégtemetőben

Pénzcentrum2010. december 11. 16:02

16 513-ra emelkedett a bedőlt cégek száma Egy hónap alatt 1 627, az év első 11 hónapjában pedig 16 513 céggel szemben indult felszámolási eljárás, így év végére a bedőlt cégek száma meghaladja a 17 500-at - derül ki az Opten céginformációs szolgáltató adataiból. Az új cégek száma ezzel szemben a második egymást követő hónapban mutatott csökkenést.

"Lassan egy normális válságrégió képét kezdik kirajzolni a magyar cégstatisztikák" - állítja Csorbai Hajnalka, az Opten Kft. stratégiai igazgatója azt követően, hogy a cég közzétette a novemberi felszámolási, végelszámolási és cégalapítási adatokat. Eszerint novemberben ismét jelentősen, 16%-kal nőtt a felszámolásra jutó cégek száma, és második egymást követő hónapban jegyeztek be kevesebb céget, mint egy évvel korábban.

A magyar válság eddig abban különbözött a más országokban tapasztalttól, hogy a cégalapítások száma a legnehezebb időszakokban sem csökkent számottevően. Novemberben azonban összesen 2 627-et céget jegyeztek be, 21%-kal kevesebbet, mint egy hónappal korábban,. "Azt tudjuk, hogy eddig is számos újrakezdő próbált adósságot hátrahagyó cége után új céget alapítani. Most sem ők hagytak föl ezzel a piaczavaró tevékenységgel, sokkal inkább az a helyzet, hogy már ők sem tudják kompenzálni a valós piaci igények szülte tisztességes cégalapítások csökkenését" - mondja Csorbai Hajnalka.

Az év első 11 hónapjában ezzel 16 513-ra emelkedett a bedőlt cégek száma, így feltételezhető, hogy az év végére meghaladja az év elején becsült 17 500-at. "Decemberben az ünnepek miatt rendszerint az átlagosnál 10-20%-kal kevesebb felszámolást tesznek közzé, de így is feltételezhető, hogy átlépjük az előrejelzett számot, és a növekedés a múlt évhez viszonyítva eléri a 17-18%-ot" - nyilatkozta az Opten stratégiai igazgatója.

Idén novemberben a megszokottnál és a tavalyinál is kevesebb végelszámolási értesítő jelent meg. Az Opten igazgatója szerint itt is arra kell figyelni, hogy a III. negyedév eddig eltelt hónapjaiban ez mindkétszer így történt. "Úgy látjuk, hogy az eddig talpon maradó vállalkozások már nem adják meg egykönnyen magukat, a cégvezetők az utolsó pillanatig reménykednek, hogy fordulat következik be az üzleti környezetben és a megrendelésekben, esetleg fizetőképessé válnak azok a cégek, amelyek felettük állnak a lánctartozásban." Sajnos ez rendszerint hiú ábrándnak bizonyul, de ekkor már nincs mód a cégek megmentésére, de még tisztességes bezárására sem. Csorbai szerint ezt támasztja az is, hogy a végelszámolások mind nagyobb aránya fordul át felszámolásba.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

 

Új csődtörvény kellene

Címkék: