A kkv-k 88%-ának csökkent az árbevétele

Világgazdaság2010. január 25. 09:32

Varga István gazdasági miniszter szerint 2009-hez hasonlóan az idei évben is nagy hangsúlyt fordít a kormány a kkv-szektor megsegítésére. A miniszter hozzátette, hogy az európai uniós átlagot meghaladva hazánkban a GDP 1%- át juttatják el valamilyen támogatás formájában a kis- és középvállalkozásoknak - írja a Világgazdaság.

Magyarországon jelenleg 678 ezer vállalkozás működik, melyek csaknem 1,7 millió munkavállalót - vagyis az üzleti szféra foglalkoztatottjainak 70 %-át - alkalmazzák. Varga István szerint a vállalkozói adók 60%-át a magyarországi kkv-szektor fizeti be, exportrészesedésük ugyanakkor továbbra is alacsony, mindössze 27,8%-os.

A gazdasági és pénzügyi válság ezt a vállalkozói szektort sem kímélte. A gazdasági tárca felmérése szerint 2009-ben a vállalkozások 88%-ának csökkent az árbevétele. A kedvezőtlen számok ellenére a gazdasági kilátásaik tekintetében jóval optimistábbak voltak, mint egy évvel korábban.

A miniszter elmondta, hogy a kormány tavaly 466,3 milliárd forintnyi államilag támogatott hitelt folyósított a kkv-szektornak, a garanciaprogram keretében pedig 50 milliárddal növelte a kis- és középvállalkozóknak nyújtott támogatott hitelek arányát.

A krízis hatásainak enyhítésére 111 milliárd forintos forrásátcsoportosítást hajtottak végre, ebből az év végéig 60 milliárd került a vállalkozásokhoz, a fennmaradó részre majd május környékén nyílnak meg a különböző pályázati lehetőségek.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

A válság okozta károkat hivatott enyhíteni a 4+1 néven elhíresült munkahelymegőrző program is, a szektorban ezzel 2009-ben csaknem 17 milliárd forintból 18 ezer munkahelyet őriztek meg.

Címkék: