A Tesco megcélozta Budapest belvárosát: a kisboltoknak annyi

Pénzcentrum2009. április 24. 08:30

A legnagyobb hipermarketláncok a Nagykörúton belül is kezdik megvetni a lábukat: a Tesco "kényelmi abc"-t nyit a Rákóczi úton, a volt Csillag Áruházban.

A nagy áruházláncok közül elsőként a Tesco telepedik meg Budapest szívében, a Rákóczi út-Kazinczy utca sarkán. A hipermarket az egykori Csillag Áruház egy részét foglalja el.

A jövőben a nagyvárosok sűrűn lakott részein a Tesco Express névre keresztelt "kényelmi boltokkal" bővítik hálózatukat. A megszokottnál kisebb, 200-300 négyzetméteres, a hagyományos ABC jellegű, alapvetően élelmiszereket kínáló üzletek elsősorban az ott élők mindennapi vásárlásaira alapoznak.

Erzsébetvárosban kész tényként kezelik a hipermarketlánc beruházását, az átalakításra kiadott építési engedély ugyanis már jogerőssé vált. Az önkormányzat műszaki irodájának vezetője, Simonné Müller Katalin elmondta: a Csillag Áruház épületében a Tesco egy 380 négyzetméteres üzletet nyit, amely mérete és jellege szerint a középkategóriás élelmiszer-áruházak kategóriájába illeszkedik.

Az áruházépítés miatt aggodalmát fejezte ki a Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara elnöke, Szatmáry Kristóf. Úgy vélte, a hagyományos élelmiszer-kereskedések további piacvesztésével jár, ha a multinacionális háttérrel rendelkező hipermarketek a maguk nyomott áraival a kiskereskedelem középső vagy alsó kategóriájában is megvetik a lábukat.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A nagy áruházláncok ilyenfajta térnyerése eddig nem volt jellemző Budapesten, de a folyamat kétségkívül elindult, és semmiképp sem kedvez a kisvállalkozásoknak.

Címkék: