Veszélyben a Zsolnay IKEA- bérmunkája

Világgazdaság2009. március 26. 08:30

Matyi Dezső, az Alexandra könyvkiadó tulajdonosa a menedzsmentjogokkal kapcsolatos vita miatt lépett vissza a Zsolnay megvásárlásától. A befutó a Teclima Kft. lehet, amely felülvizsgálhatja az IKEA-val kötött megállapodást is.

A menedzsmentjogokkal kapcsolatos vita miatt lépett vissza a Zsolnay megvásárlásától az Alexandra Kiadó tulajdonosa, Matyi Dezső.

Az üzletember egyfajta ultimátumot kapott, azt állítja, a pécsi városi vagyonkezelő tárgyalás helyett rögtön a szerződést küldte át, amelyet sürgősen alá kellett volna írnia.

"A szerződésből a megbeszéltek ellenére kimaradt a menedzsmentjogok átadása, így viszont nincs szükségem a Zsolnayra, mert esélyem sem lenne, hogy a terveim szerint fejlesszem" - nyilatkozta Matyi Dezső.

A Pécs Holding Városi Vagyonkezelő Zrt. vezetője ugyanakkor cáfolta Matyi Dezső azon állítását, hogy nem adtak volna menedzsmentjogot. Varga Péter szerint adtak volna, ám ez Matyinak nem tetszett. A vagyonkezelő vezetője azt viszont elismerte, hogy valóban úgy döntöttek, nem tárgyalnak, ezért készítettek egy szindikátusi szerződést, amely végül az Alexandra tulajdonosának nem felelt meg.

Matyi Dezső visszalépésével a Zsolnay-tender vesztese, a Teclima Kft. lehet a befutó. Tegnap délutánig a Teclima Kft. jelezte is, hogy elfogadják a korábbi szindikátusi szerződést, és hamarosan megkezdik az általuk ajánlott 570 millió forintos vételár két részletben való kifizetését.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

Értesülések szerint azzal, hogy Matyi Dezső elállt a vételtől, veszélybe került a Zsolnay IKEA- bérmunkája, ugyanis a Teclima Kft. pályázatában kikötötte, hogy alapos vizsgálat után dönt majd, megéri-e neki a jelentős terhekkel járó és haszonnal kecsegtető bérmunka.A svéd IKEA tavaly szeptemberben kötött hét évre szóló szerződést a Zsolnay Porcelánmanufaktúra Zrt.-vel, porcelán étkészletek gyártására.

A pécsi közgyűlés múlt hét csütörtöki ülésén döntött a Zsolnay 49 százalékos részének eladásáról, valamint arról, hogy a pályázók közül először a kisebbségi tulajdonért 500 millió forintot ajánló, Matyi Dezső által ellenőrzött Pécsi Direkt Kft.-vel kezd tárgyalásokat.

Címkék:
zsolnay porcelán, zsolnay gyár,