Rémes a helyzet a magyar vasúton: ezt már nem lehet takargatni, komoly lépések kellenek

Pénzcentrum2023. augusztus 3. 09:33

Egyre nagyobb bajban van a MÁV, amelynek a vasúti pályái és kocsiparkja is elöregedett, az alkatrészek pótlása pedig a háború miatt szenved egyre komolyabb késedelmet.

A háborús helyzet miatt egyre súlyosabb a MÁV alkatrészgondja, ugyanis az elöregedett szerelvények vagy alkatrészek pótlása nem csak egyre hosszabb időbe, hanem sokszorosan több pénzbe is kerül - erről a 24.hu ír mai cikkében.

Mint hozzáfűzik, a MÁV kocsiparkjának az átlagéletkora átlagosan 40-50 év, és ezek pótlása is nehézségekbe ütközik. Alkatrészpótlásban és egyéb költségekben mintegy 1000-1500 milliárd forintos a lemaradás, ezt a brutális összeget ráadásul a vasúti pálya elöregedése is megdobja, amelyet nagyon sok helyen régen ki kellett volna már cserélni.

A lap kérdésére a MÁV nem is tagadta a súlyos gondokat. Azzal indokolnak, hogy a háborús helyzet, mint sejthetjük is, egyáltalán nem könnyítik meg a helyzetet.

A vasúttársaságnak mind a járműállománya, mind a vasúti pályája elöregedett: szervizeléssel és karbantartással önmagában nem megőrizhető a versenyképességük. A meglévő járműpark karbantartását sajnos érdemben nehezíti a szomszédunkban dúló háború is: az alkatrészek beszerzése sok esetben ellehetetlenült, vagy sokkal több pénzbe és időbe kerül, mint korábban. A beszállítói láncok összeomlása, az anyagellátás nehézségei a pályaállapotok romlását is felgyorsította: a járműveink kerékpár- és forgóvázhibáit jelentős részben a pálya állapota okozza, miközben épp ezeknek az alkatrészeknek a beszerzési ideje és költsége nőtt meg a háború miatt a sokszorosára

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

- fogalmaztak válaszukban.

Címkék:
utazás, MÁV, máv-start, vasút, vasútvonal, máv start, vasútfelújítás, mávinform, vasúti balesetek, vasútfejlesztés, vasúti menetrend, vasútépítés, háború,