Nem is gondolnád, mennyit költenek nálunk a turisták

Pénzcentrum2012. június 17. 11:00

A friss repülős utazásokról készített előrejelzés szerint 2012-ben Budapestre több mint 1,8 millió turista vagy üzletember látogat el. Ez 23 százalékkal kevesebb, mint a múlt évben mért adat, állítja a tanulmány, mely arra is kitér, hogy a magyar fővárosba repülővel érkezők csökkenő száma miatt jelentősen (24 %-kal) csökken a külföldiek költése is. Idén csupán 2,4 milliárd dollárt, azaz ötszáz milliárd forintot hagynak a hazai üzletekben, éttermekben és szállásadóknál a repülőtérről érkezők. Legtöbbet a Londonból és Párizsból érkezők költik, de jelentős forgalmat generálnak a német és holland utazók is.

A nemzetközi trendek egyértelmű élénkülésről adnak tanúságot - áll a MasterCard felmérésében - a világ legkedveltebb 20 városába 2012-ben átlagosan 5,7 százalékkal többen utaznak idén, mint a tavalyi évben, és várhatóan több mint 10 százalékkal többet is költenek. A legnépszerűbb célpont London a repülővel utazók között, köszönhetően az olimpiai játékoknak, és a királynő trónra lépésének 60. évfordulója alkalmából tartott ünnepségeknek. Ez már a második év, mikor az Egyesült Királyság fővárosa áll a dobogó legfelső fokán, nem csak az ide érkezők számát, hanem a látogatók költéseit tekintve is. A brit fővárosba - mely New York, Bangkok, Párizs és Szingapúr előtt végzett az élen - 17 millió látogatót várnak erre az évre.


A legnagyobb népszerűség növekedést Rio de Janeiro érte el a 2011-es évhez viszonyítva. Itt 28 százalékkal több idén a külföldi. A brazil várost követi Tokió 21,5 százalékos, valamint Abu Dhabi 17.9 százalékos növekedéssel. Jelentős volt az előző évhez viszonyított pozitív változás Tuniszban, Isztambulban és Torontóban: ezek a városok 17,7 százalékkal, 14,7 százalékkal és 7,6 százalékkal több turistát és üzletembert vonzanak ebben az évben, mint tavaly.

A Londonba látogatók számára elsősorban a látványosságok, a múzeumok, a világhírű éttermek, színházak és az élénk üzleti élet jelenti a legfőbb vonzerőt. Az ide érkezők hajlandóak átlagon felül fizetni az élményekért. Ám ezt, a tanulmány szerint, egyre inkább készpénz nélkül teszik. A kártyatársaság becslése szerint az idei olimpia helyszínén 2025-ben már a gyakrabban használnak bankkártyákat vagy mobiltelefonokat fizetésre, mint készpénzt.

Ann Cairns, a kártyatársaság nemzetközi piacokért felelős elnöke szerint a kutatás kiválóan mutatja, hogy egy olyan világ felé haladunk, ahol az elektronikus tranzakcióknak kiemelten fontos szerepe lesz. "Amikor megvizsgáljuk az utazók vásárlási szokásait, azt látjuk, hogy a készpénz közel sem elég kényelmes és biztonságos ahhoz képest, amit a mai fogyasztó elvár."

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Dr Yuwa Hedrick-Wong, a kártyatársaság gazdasági elemzője szerint a felmérés rámutat arra, hogy "a kihívásokkal teli gazdasági környezet ellenére az idei évben világszerte vannak városok, amelyek lényegesen több nemzetközi és belföldi látogatót fogadnak, mint tették azt tavaly. Azzal, hogy a feltörekvő országokból érkezők is ezekbe a városokba utaznak, az úti célok továbbra is a gazdasági növekedés motorját jelentik."

 

Címkék: