A vasutasok is bukják a családi kedvezményt?

Pénzcentrum2012. március 14. 09:17

Elveszítik a MÁV-dolgozók hozzátartozói utazási kedvezményüket, ha a parlament elfogadja Spaller Endre KDNP-s képviselőnek a személyszállítási szolgáltatásokról szóló törvényhez benyújtott módosító indítványát - írja az mfor.hu.

A javaslat szerint csak a MÁV-alkalmazásában álló dolgozók, illetve a korábban nyugdíjazott vasutasok részesülhetnének utazási kedvezményben. Az indoklás szerint minderre azért van szükség, mert "olyanok veszik igénybe ezt a kedvezményt, akik lehet, hogy soha egy napot sem dolgoztak a MÁV-nál. A kedvezmény még más közlekedési vállalatoknál sem elterjedt, a szektoron kívül teljesen ismeretlen. Ilyen kedvezményt többnyire a szegény, de bőkezű államok szoktak nyújtani".

Jelenleg az aktív dolgozóknál és családtagjaiknál 110 ezer, a nyugdíjasoknál és azok hozzátartozóinál pedig további 190 ezer ingyenes utazásra feljogosító igazolvány van kint - nyilatkozta korábban az mfor.hu-nak a MÁV-Start Zrt. kommunikációs igazgatósága. A MÁV-nak csak az aktív dolgozókról van pontos kimutatása, ezért azt pontosan lehet tudni, hogy a náluk lévő igazolványok 60 százaléka hozzátartozók tulajdonát képezi, vagyis 66 ezer embernek kellene ezentúl fizetnie a szolgáltatásért.

A nyugdíjasok hozzátartozóiról nincs kimutatás, ám ha erre a körre is kivetítjük "a minden dolgozóra másfél családtag jut" arányt, akkor a nyugdíjasok köréből újabb 114 ezer embert érinthet a törvénymódosítás. Vagyis összesen 180 ezren veszíthetik el eddigi ingyenes utazási lehetőségüket.

Mi lesz a nyugdíjasokkal?

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

A módosító javaslat beterjesztője kedden már beszélt az utazási kedvezményekről, igaz csak a nyugdíjasoknak járó kedvezményeket említette. Spaller Endre országgyűlési képviselő kedden az MTI-nek azt mondta, hogy a Kereszténydemokrata Néppárt (KDNP) kiáll a nyugdíjasok utazási kedvezménye mellett, és nem tartja elfogadhatónak a Lehet Más a Politika (LMP) személyszállítási szolgáltatásokról szóló törvényjavaslathoz benyújtott módosító indítványát, amely a kedvezmények maximális összegét 90 százalékban maximálná.

A kormánypárti politikus kiemelte: a nyugdíjasok képviselik azt a társadalmi réteget, akik bevásárlásaikhoz, illetve egészségügyi okokból maximálisan kihasználják ezt a lehetőséget. Ha ezt megszüntetnék, vagy csökkentenék, bezárnák őket saját településükre - tette hozzá, leszögezve: szociális szempontból sem támogatható az indítvány. Spaller Endre azt mondta, "izzanak a telefonvonalak", hogy a kormány támogatja-e az LMP-s indítványt. Jelezte, a kérdésben egyeztetett a kormány képviselőjével is. Ebben a kérdésen nincs és nem lehet kompromisszum, és a kabinetnek szintén az az álláspontja, hogy a nyugdíjasok ingyenes utazási lehetőségét meg kell őrizni - rögzítette a kereszténydemokrata képviselő.

Címkék: