Ez fogja felpörgetni idén a Balatont?

MTI2011. május 30. 17:36

Várhatóan már a nyári szezon kezdete előtt új kormányrendelet szabályozza a szálláshelyek működését. Az új szabályozástól azt remélik a szakemberek, hogy elősegíti a minőségi turizmus fellendülését és a Balatonon és környékén megnő az idegenforgalom - tájékoztatta közleményében a Hévízi Turisztikai Nonprofit Kft. hétfőn az MTI-t.

A rendelet külön szól majd a magánszálláshelyeket minősítő koronás Nemzeti Tanúsító Védjegyről, amely a Balaton környékén a kisebb szobakiadóknál szállást kereső turistáknak segít tájékozódni.

Papp Gábor, Hévíz polgármestere szerint a fürdőváros számára kiemelkedően fontos, hogy a jövőben hogyan módosul a törvényi szabályozás. Hévízen ugyanis megközelítőleg ezer család rendelkezik szobakiadási engedéllyel, így, ha ezek a házak megtelnek, egyszerre akár hatezer turistát is képes fogadni a város.

Magyarországon egyébként jelenleg 32 ezer olyan "egyéb szálláshely" működik, amely maximum 8 szobát ad ki a turistáknak.

Lajkó Ferenc, a Hévízi Szobakiadók Szövetségének elnöke, a Magánszállásadók Országos Szövetsége (MOSZ) alelnöke hozzátette: a koronás Nemzeti Tanúsító Védjegynek várhatóan külön fejezetet szentel a kormányrendelet. A Magánszállásadók Országos Szövetsége által kidolgozott kritériumok alapján két-, három- és négykoronás jelzéseket kaphatnak az ellenőrzött magánszálláshelyek.

A besorolás négy évre szól, de kétévente felülvizsgálják. Vannak olyan feltételek is - mint például a fűtés, a rendszeres takarítás, a hűtőszekrény, a hulladékszállítás - amelyek mindenkire kötelezőek. A pontrendszer szerint plusz pontokat kaphatnak olyan szolgáltatásokért, mint a pihenőkert, a kerti grillező, a WIFI, a szauna, a szolárium, a jakuzzi, az őrzött parkoló, a széf, vagy például a prospektusok - ismertette Lajkó Ferenc.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Horváth Orsolya, a Hévízi Turisztikai Nonprofit Kft. igazgatója emlékeztetett arra, hogy a 80-as években, ha balatoni szállásról volt szó, akár a garázst is kivették az NDK turisták, mára azonban a magánszálláshelyek is a minőségi, komplex szolgáltatásokkal lehetnek csak versenyképesek. A hévízi szobakiadók több tagjánál a zárt parkoló, a szobaszéf és a vezeték nélküli internet (WiFi) alapszolgáltatásnak számít.

A KSH adatai szerint az első negyedévben több mint 140 ezer vendéget fogadtak a balatoni szálláshelyeken. A tavalyi év hasonló időszakához képest 3 százalékkal nőtt a belföldi látogatók száma, míg a külföldi turistáké 9 százalékkal csökkent. A 27 ezer külföldi látogató közül a legtöbben Ausztriából érkeztek, de sokan jöttek Oroszországból és Szlovákiából is. A külföldiek átlagosan 5, a magyarok 2 éjszakát töltöttek a tónál. Ezzel a balatoni szálláshelyek bruttó 2 és félmilliárd forint árbevételt értek el - olvasható a Hévízi Turisztikai Nonprofit Kft. közleményében.

 

Címkék:
szobakiadás,