Suzuki: a mi visszahívás-rekorderünk - megdöbbentő számok

Pénzcentrum2011. február 19. 06:02

Egy évtized sem kellett ahhoz, hogy 650 ezer Suzukit legyen kénytelen visszahívni az esztergomi gyártó, ugyanakkor a szentgotthárdi Astrák és a győri Audik sem maradtak ki a sorból. A merkúri időszak alatt nem igazán voltak elkényeztetve a magyar autósok, ezért sokan meglepődtek, hogy ingyen kicserélnek egy adott alkatrészt az érintett járgányokon.

Hét évvel ezelőtt a gázpedál esetleges kiakadása miatt 112 ezer esztergomi gyártású Suzuki Wagon R+ modellnél kellett a bowdent ellenőrizni, 2007 nyarán a kézifékhuzal miatt 150 ezer magyar Suzukit hívtak rendkívüli szervizre, 2009 novemberében 250 ezer Swiften ellenőrizték a biztonsági öv tartókonzolját, tavaly márciusban 39 ezernél az üzemanyagtöltő csövét kellett kopás miatt ellenőrizni, decemberben pedig százezer lengéscsillapítójának cseréjét jelentették be.

 


Az első szentgotthárdi Astrák üzemanyag-betöltő nyílásához utólag testkábelt kellett beépíteni, mert tankoláskor lángra lobbanhattak. Az 1995-ös visszahívási akció Európa-szerte 2,3 millió, hazánkban 35 ezer Opelt érintett. A győri Audi sem maradt ki a sorból: stabilitási problémák miatt az első generációs TT sportkocsikra utólag szereltek hátsó légterelőket és menetstabilizáló rendszert.

A Népszabadság összeállítása szerint az érintett márkák nem akarták eltitkolni vagy eltussolni az ügyeket, hanem értesítették és segítették az ügyfeleket. Ezen csak a kelet-európai autósok lepődtek meg, mivel ők nem ehhez szoktak a merkúri korszakban. Bár az autóínséges időben, 1972 áprilisában még az is előfordult, hogy sorozatos futóműhibák miatt fél évre felfüggesztették a Zaporozsecek importját, ám ez ritka eset volt.

 

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)


Sok más kelet-európai márka típushibája miatt is indokolt lett volna a korlátozás, de a már leszállított és továbbra is veszélyes szocialista modellek többségét nem hívták vissza díjmentes szervizellenőrzésre és javításra. Pedig lett volna mit, hiszen lepergett a festék a Daciákról, a farmotoros Skodáknál rendszeresen felforrt a hűtővíz, a Zsiguliknak gyenge volt a kormánygömbfeje és a lengéscsillapítója.

 

Címkék: