Minden igazoltatásnál kötelező lesz a szondáztatás

Pénzcentrum2010. december 6. 09:32

Továbbra is túlságosan magas az ittasan okozott személyi sérüléses halálos kimenetelű balesetek aránya hazánkban. Éppen ezért a rendőrség jövő év közepétől áttér az elektronikus légalkohol-szondák kizárólagos alkalmazására - írja a Népszabadság.

A rendőrség jövő év közepén végleg kivonja a rendszerből a Spiratest alkoholkimutató indikátorcsövet a használatból és áttér az elektronikus változatra, amely valamennyi járőrautó kötelező tartozéka lesz. Az új eszköz bevezetése mellett előírják az intézkedő szerveknek, hogy minden esetben kötelezően meg kell szondáztatniuk az igazolt járművezetőt.

A részegen balesetet okozó sofőrök aránya még mindig tíz százalék felett van Magyarországon. Az Uniós elvárás értelmében 2020-ig a halálos kimenetelű közlekedési balesetek arányát, így az ittasan halálos balesetet okozó esetek számát is a felére kell csökkenteni.

Jövő évtől a rendőrség külön figyelmet fordít majd a kerékpárosokra is, ugyanis az autósok után ők okozzák a legtöbb balesetet. A rendőrjárőrök becslése szerint több részeg ül biciklire mint volán mögé, noha ittasan biciklizni sem szabadna.

 

Címkék:
részeg nő,