165 ezren az újvidéki EXIT Fesztiválon

Orosz Márton2010. július 14. 18:02

Idén is hatalmas siker volt az újvidéki EXIT Fesztivál. A Budapesttől néhány órás útra található péterváradi erődben megrendezett kulturális esemény egyelőre még méltatlanul ismeretlen a magyar közönség előtt, pedig hangulatában és színvonalában mindenképp felveszi a versenyt a hazai fesztiválokkal.

Az EXIT felhozatala idén is több ponton megegyezett a Zamárdiban párhuzamosan zajló Balaton Sound fellépőinek névsorával, igaz, a Balaton-parti rendezvénynél jóval szélesebb spektrumú közönséget vonzott. A szervezők tájékoztatása szerint a négy nap alatt összesen 165 ezren vettek részt a rendezvényen.

 


Az újvidéki péterváradi erődben 20 színpadon mintegy 600 fellépő szórakoztatta a nagyérdeműt: a koncertek - a magyar fesztiválszokásoktól kissé eltérően- estefelé kezdődtek, és egészen másnap délelőttig tartottak.

A 11. évébe lépő EXIT Fesztivál komoly hírnevet szerzett magának a világban: három éve a UK Festival Awards a legjobb Nagy-Britannián kívüli fesztiválnak választotta az EXIT-et, az amerikai Time magazin pedig tavaly a dániai Roskilde és az angliai Glastonbury fesztivál mellett a legszínvonalasabb zenei rendezvények közé sorolta.

A rendezvényre idén -a helyi közönség mellett- elsősorban Nagy-Britanniából, Hollandiából, Németországból érkeztek vendégek, de találkoztunk amerikai, francia és belga fiatalokkal is. Mint azt a Pénzcentrumnak többen elmondták: meggyűlt a bajuk az online szállásfoglalással, ezért sokan a kempinget választották, míg mások a helyszínen próbáltak meg szobát, apartmant foglalni.

Korábbi cikkünk a témában: EXIT Fesztivál: Újvidék teltházzal üzemel

A rendezvények különös hangulatot adott, hogy a fesztiválhoz vezető utakon 2-3 méterenként találkozhattunk helybeli árusokkal is, akik az üdítőktől kezdve az alkoholos italokon át a főtt kukoricáig, a fánkig, a hamisított EXIT-es pólókig mindent el szerettek volna adni nekünk. A rendezvény területén azonban csak úgynevezett "tokennel" lehetett fizetni. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy a pénzünket fel kell váltani zsetonokra, és azokkal tudunk sört/üdítőt/ásványvizet vásárolni. Érdekes, hogy a fesztivál területén gyakorlatilag nem lehet a sörnél és a bornál erősebb szeszesitalt kapni, ezért is működik a token-rendszer.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Hasonló próbálkozások a Balaton Sound-on is voltak idén: Kártyával is fizethettek a Balaton Sound fesztiválozói

A fesztivál természetesen turisztikai szempontból sem utolsó, nem véletlen, hogy több szerbiai úticélt is hirdetnek a rendezvényen. A nyugat-európából érkezők számára pedig meglehetősen alacsonyak az árak (egy korsó sör nagyjából 500 forintba kerül), így napközben a belvárosi éttermek, kávézók is csúcsra járatódtak. Újvidék lakosai pedig maximális nyitottsággal fogadták a hatalmas tömeget, és leginkább igyekeztek egy kis "maszek" profitot szerezni a rendezvényből.

 


Hetijegyeket 20 ezer forint körüli összegért vásárolhattunk, pénzünkért pedig olyan neves fellépőket hallgathattunk meg, mint a Faith No More, a Chemical Brothers, Missy Elliot, a Placebo, vagy épp Mika. A magyar fesztiválozók (akik információink szerint maximum néhány százan lehettek) számára pedig külön pozitívum, hogy a retúr vonatjegy mindössze 23 euróba (6400 forint) kerül: így gyakorlatilag olcsóbb lejutni Budapestről Újvidékre, mint mondjuk Miskolcra...

Címkék: