Hol a legolcsóbb a benzin az áremelés előtt? Itt az országos lista!

Pénzcentrum2010. június 8. 05:20

Holnaptól 4 forinttal nő mind a benzin, mind pedig a gázolaj ára a hazai töltőállomásokon, így a benzin országos átlagos ára 340 forintra, míg a gázolajé 322 forintra nő. Az egyes településeken található különböző kutak árai között jelentős eltérések mutatkoznak, a Pénzcentrum összegyűjtötte az ország legolcsóbb és legdrágább kútjait.

A múlt héten nem változtak az árak, azt megelőzően 6 forinttal csökkent a benzin és 5 forinttal a gázolaj ára. Idén az árcsökkenések és árnövekedések összegeként összesen 28 forinttal nőtt mind a benzin, mind pedig a gázolaj ára. Bioetanolt átlagosan 241, míg LPG-t 180 forintos literenkénti áron tankolhatunk.

A holnapi áremelkedéshez hozzájárult, hogy valamelyest a dollárban mért tőzsdei üzemanyagárak is nőttek, de a drágulás nagyobb részben a forint gyengülésének köszönhető. Az újabb emelés a számos megpróbáltatást átvészelt autós társadalomból már közel sem vált ki akkora tiltakozást, mint amikor 100 forint lett a benzin. Mindenki fizet, mint a katonatiszt, emelés előtt esetleg elmennek tankolni és spórolnak - a tank méretétől függően - pár forintot.

A Pénzcentrum annak járt utána, hogy az országban az egyes szolgáltatók melyik városban kínálják a legolcsóbban, illetve a legdrágábban az üzemanyagokat.

95-ös benzin

A holtankoljak.hu adatbázisait alapul véve megállapíthatjuk, hogy a legolcsóbban egy őrbottyáni Avia-kúton tankolhatnak a benzines autóval rendelkező autósok, ott 320,9 forintot kérnek egy liter 95-ösért. A képzeletbeli dobogó második fokán egy zalaegerszegi Shell-kút áll 323,9 forinttal, bronzérmes a székesfehérvári Metro-kút 324,4 forinttal.

A listán szereplő miskolci Auchan-kútnál jelenleg senki ne próbáljon meg tankolni, mivel a töltőállomás és környéke víz alatt van.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

Megállapítható továbbá, hogy legdrágábban az autópályán utazók juthatnak üzemanyaghoz, az M3-as mentén található káli Mol-kúton 352,9 forintért, a karácsondi OMV-kúton 351,9 forintért, a geleji Shell-kúton szintén 351,9 forintért mérnek egy liter 95-ös benzint.

Gázolaj

A legolcsóbban egy mórahalmi magánkúton adják a gázolajat, ezen a töltőállomáson 302 forintba kerül egy liter dízel. Tatán és Bócsán 306 forintot kell fizetni, a székesfehérvári és a kecskeméti Metro mellett 306,4 forint, illetve 307,6 forint egy liter gázolaj.

A gázolajra is igaz, hogy a négysávosok mellett mérik a legdrágábban. Egy tatai Shell-kúton (336,9 forint/l) kívül az első öt legdrágább töltőállomásból négy autópályák mentén található. Az M0-s és az M1-es melletti kutakon 335,9 forintba kerül egy liter dízel.

Címkék: