Jönnek a külföldiek, de még mindig nem elegen!

Pénzcentrum2010. május 7. 11:02

A szállodai szobák bruttó átlagára idén márciusban, kategóriától függően közel 25 százalékkal is alacsonyabb volt a tavaly máciusinál, azonban még ez sem vonzott elegendő vendéget az árbevétel növekedéshez. Szerencsére a külföldi vendégforgalom már némi élénkülést mutat - derül ki a KSH legfrissebb kereskedelmi szálláshely statisztikáiból.

2010. január-márciusban a kereskedelmi szálláshelyeken a vendégek száma 4, a vendégéjszakák száma 5%-kal emelkedett az előző év azonos időszakához képest. A szálláshelyek árbevétele folyó áron fél százalékkal mérséklődött.


Bár a bázisévhez képest élénkült a vendégforgalom, a 2006. évi teljesítményt meghaladja ugyan, de 2008-hoz képest még mindig 8%-os a visszaesés.

A szálláshely-szolgáltatási piacot 2008 vége óta visszaesés jellemezte. 2010 I. negyedévében azonban 499 ezer külföldi vendég 1333 ezer vendégéjszakát töltött el a kereskedelmi szálláshelyeken, a vendégek és a vendégéjszakák száma egyaránt nőtt (7, illetve 6%-kal). Ez a növekmény csak annyit jelentett, hogy a forgalom éppen csak meghaladta a 2006. évit. A vendégéjszakák számának tekintetében az öt legjelentősebb küldő ország közül (Németország, Ausztria, Olaszország, Nagy-Britannia és Oroszország) a brit vendégek által eltöltött éjszakák száma csökkent 2009-hez viszonyítva, a többi piac stagnált, vagy növekedést regisztrált. A külföldivendég-forgalom jelentős részét realizáló szállodákban, a magasabb kategóriákban növekedést regisztráltak (öt-, négycsillagos egységek), a többi kategóriában visszaesett az eltöltött éjszakák száma.

Az időszak folyamán a kereskedelmi szálláshelyek 644 ezer belföldi vendéget és 1446 ezer belföldivendég-éjszakát jelentettek, a vendégek száma másfél, míg az éjszakák száma 4%-kal emelkedett, és ugyanilyen arányban haladta meg a 2006. évi vendégforgalmat. A belföldivendég-forgalom közel négyötödét fogadó szállodákban 5%-os növekedés figyelhető meg az éjszakák számában az előző évhez mérten. A vendégek körében szintén népszerű panziók esetében 8%-os elmaradás következett be.

A Balatonon eltöltött vendégéjszakák száma a vizsgált időszakban 4, Budapesten pedig 5%-kal nőtt, zömében a visszatérőben lévő külföldivendég-forgalom bővülése miatt. A vendégforgalom visszaesése három turisztikai régiót érintett.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Az első negyedévben a szállodák szobakihasználtsága átlagosan 35%-os volt (1 százalékponttal magasabb, mint 2009 azonos időszakában), ezen belül az ötcsillagos szállodák 47, a négycsillagos házak pedig 40%-os foglaltságot értek el. A legnagyobb kihasználtsági arány a gyógyszállodák esetében figyelhető meg (48%), bár kapacitáskihasználtságuk 2 százalékponttal maradt el az egy évvel korábbi szinttől. Az új kategóriaként megjelenő kastélyszállók az átlagosnál alacsonyabb kihasználtsággal működtek az év első három hónapjában (25%).

A kereskedelmi szálláshelyek 2010. január-márciusban összesen 40 milliárd forint bruttó árbevételt értek el, ezen belül a szállásdíjbevétel 20 milliárd forint volt. Az összes bevétel a szálláshely-szolgáltatás fogyasztóiár-indexének stagnálása mellett folyó áron fél százalékkal csökkent az előző évhez képest. A kiadott szállodai szobák bruttó átlagára 13 099 forint, az egy kiadható szállodai szobára jutó árbevétel pedig 4570 forint volt. A szállásdíjbevételek csökkenését a külföldivendég-forgalom tekintetében jelentősen befolyásolta az erősödő forint/euró árfolyam. Az első negyedévben 269 forint volt egy euró, ami a három hónap átlagában 9%-os erősödésnek felel meg. Az európai összehasonlításban is alacsony átlagárak 11%-os mérséklődése is hozzájárult mind a belföldi, mind a külföldi szállásdíjbevételek visszaeséséhez.

A kereskedelmi szálláshelyek jelentése alapján az üdülési csekkek felhasználására az volt a jellemző az első negyedévben, hogy 2%-kal bővült az elfogadóhelyek száma, és 7%-kal nőtt a beváltott csekkek értéke is. A kereskedelmi szálláshelyek belföldi szállásdíjbevételeinek növekvő, közel 40%-os arányát fedezték üdülési csekkel.

Címkék: