Szívátültetés! A Mazdában doboghat tovább a Toyota Prius ketyegője

Pénzcentrum2010. március 31. 15:02

A Mazda bejelentette, hogy 2013-ra elkészíti saját hibrid modelljeit, melyekben a - jelenleg még fejlesztés alatt álló - új generációs SKY-motorokat a Toyotától kölcsönvett hibrid technológiával kívánják kombinálni.

A Toyota Prius rendszere a hagyományos motort egy akkumulátoros elektromotorral egészíti ki, mely a fékezéskor felszabaduló energiát elraktározza és később a meghajtás során hasznosítja. A jármű pusztán az elektromotor segítségével több kilométert is képes megtenni, ezzel jelentősen csökkentve a káros-anyag kibocsátást és javítva a hatékonyságot.

A Mazda ezt a hibrid rendszert kötné össze a fejlesztés alatt álló, várhatóan jövőre megjelenő SKY sorozatnévre keresztelt motorokkal. A gyártó a tervek szerint öt év alatt 30%-kal csökkentené a modellkínálat átlagos fogyasztását, amihez nagyban hozzájárulhat a Priusokban dolgozó erőforrás.

Az együttműködést annak ellenére fontosnak tartja a Mazda, hogy a Toyotánál számos minőségi kérdés merült fel az utóbbi időben. A Priust 1997-ben dobták piacra, azóta folyamatosan meghatározó szereplője a hibrid piacnak, eddig körülbelül 2,3 millió darabot adtak el belőle.

A Mazda azt még nem árulta el, hogy egy teljesen új hibrid modell készül, vagy a jelenlegi modellkínálat minden darabját felszerelik a hatékonyabb meghajtással. A célkitűzések eléréséhez több lépésben csökkentik az autó önsúlyát, ehhez új motort és váltót fejlesztenek, valamint fontolóra veszik az elektronikus eszközök további alkalmazását (alapjárati stop, fékezési energia elnyelő rendszer, stb.).

Címkék: