Sokkoló visszaesés! Csak 123 darab Suzukit vettek januárban

Pénzcentrum2010. február 2. 09:17

2010 első hónapjában összesen 3 565 új személyautót és kishaszonjárművet helyeztek forgalomba Magyarországon, ami 51%-kal alulmúlta a tavalyi számokat. Az adatok még sokkolóbbak, ha hozzátesszük, hogy 2008 januárjában még 14 300 új gépkocsi gurult ki a szalonokból - írja a Népszabadság.

Eladási adatok

Januárban összesen 2970 új személyautót (ami 50%-os visszaesésnek felel meg), 595 kishaszonjárművet (54%-os csökkenés) és 45 nehézteherkocsit (37%-os mínusz) helyeztek forgalomba. A márkák listáját összességében a Ford, a személyautóknál a Volkswagen vezeti, a korábbi évtizedekig első Suzuki 123 darabbal csak a 9. helyen áll. A legkeresettebb modell januárban a Skoda Octavia volt.

További elbocsátásokra kell számítani

A 2009-es 5 ezer fős leépítés után idén hasonló méretű elbocsátásokra lehet számítani a járműpiacon. Az ágazatban közvetlenül 35 ezren, az azt kiszolgáló javító- és alkatrész-forgalmazó cégeknél további 35 ezren dolgoztak. A piac visszaesése, a szalonbezárások és a leépítések miatt tavaly 5 ezer munkavállalót kellett elküldeni.

A Gépjármű Márkakereskedők Országos Szövetségének (Gémosz ) elnöke, Gablini Gábor szerint idén tavaszig további 5 ezer fővel csökken az állomány, és az év második felében is további munkahelyek megszűnésével lehet számolni.

Mi várható 2010-ben?

Úgy tűnik, hogy az idei év sem lesz könnyebb. Lezárultak a készletet kisöprő akciók, melyekkel némi pluszjövedelemre lehetett szert tenni, de hozzá kell tenni, hogy tavaly minden 4. autót külföldiek vásároltak meg.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)


Gablini Gábor 2010-re 50 ezer személyautó és talán 8 ezer haszonjármű eladásával számol

A januári visszajelzések szerint a Gémosz-tagok 98%-ánál alig van megrendelés, ami februárra is nagyon rossz számokat vetít előre. Más szakmai egyesületek 3500-4000 darabos előrejelzésével szemben a gépjármű-márkakereskedők ennél kevesebbel kalkulálnak. Talán márciusban várható némi élénkülés, mert sok cég és magánszemély tavaly elhalasztotta beszerzéseit.

A korábbi hitelezési politikát már évekkel ezelőtt kritizálta a Gémosz, mert veszélyesnek tartotta a 120 hónapos futamidőket, az önrész nélküli hiteleket. A 10 éves futamidőkkel bebetonozták az ügyfeleket, akik így nem tudnak kiszállni a régi autójukból, hogy azt újra cseréljék.

Eltűntek a hitelre vásárlók

A vevők többsége a 3-5 millió forintos árkategóriából választ, van olyan márka, ahol kizárólag készpénzfizetéssel történik az adásvétel. A piaci átlag most 90% körül van, míg korábban pont ekkora volt a hitelre vásárlók aránya.

Címkék:
kishaszonjármű,