Újabb emelés! Mennyivel drágul a négynapos matrica?

Pénzcentrum2010. január 28. 08:47

2010 márciusától átlagosan 7-8%-kal drágulhatnak az autópálya-matricák, a legolcsóbb, 4 napos ára pedig 24%-kal, a mostani 1170 forinttól 1450 forintra emelkedhet - írja a Napi.

A minisztériumi forrásokból származó áremelésről szóló információkat a szaktárca azzal indokolta, hogy a díjak 2006 óta érdemben nem változtak, még a tavaly nyári áfa-emelést követően sem, miközben az Európai Unió bővítése miatt egyre több a külföldi jármű a magyar utakon.

Az autópálya-matricák árának emelkedését valamennyi járműkategóriában érvényesítik, vagyis a járművek éves, havi és heti bérlete is többe kerül majd. A négynapos matrica árának drasztikus növelésére pedig az őszi és a tavaszi időszakra vonatkozó díjak egymáshoz közelítése miatt van szükség, mivel ezek között lecsökkent a forgalmi különbség.

A szaktárca egyébként már tavaly októberre előkészítette az áremelésről szóló javaslatát, ám az intézkedések foganatosítását az ősz óta zajló közigazgatási és politikai egyeztetések késleltették. A technikai átállás időigénye miatt legkorábban március elsejétől léphetnek érvénybe a magasabb díjak, ehhez azonban legkésőbb a jövő hét végéig meg kellene jelennie a kérdést szabályozó miniszteri rendelet módosításának.

Címkék: