Benzinturizmus: a határok mentén élők külföldön tankolnak

Magyar Nemzet2010. január 8. 08:47

Románia és Ukrajna után Ausztria is a sorozatos áremelések hatására élénkülő benzinturizmus fő célpontjai közé sorolható, ezekben az országokban keresik a határ mentén élő magyarok a legnagyobb számban az olcsóbb üzemanyagokat. Számítások szerint Ukrajnába még 100 kilométerről is megéri átmenni egy feleannyiba kerülő tele tankért - írja a Magyar Nemzet.

A környező országok kútjainál érezhetően beindult a magyar benzinturizmus:

Románia

Egy határ-közeli kút dolgozói szerint, a forgalom 20-25 %-át a magyarok adják. A mi oldalunkon 316 forint egy liter 95-ös benzin, valamint 297 forint a gázolaj. Gyulánál átkelve négy kút fogadja az autósokat, ahol 268-271 forint mérik a benzint és 253-255 forint között a gázolajat. A helyiek tapasztalatai szerint nincs tolongás, de folyamatos a forgalom.

Ukrajna

A környező országok közül itt a legolcsóbb a benzin, mint arra a héten készült körképünkben is rámutattunk.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Horror árak a kutakon: itt az országos LISTA!

Az ukrán oldalon 150-170 forinttal olcsóbbak az üzemanyagok, mint hazánkban, csak a határtól Beregszászig 8 benzinkút várja a magyarokat. A Beregsurányi VPOP parancsnoka szerint ezen a határszakaszon állandó a forgalom, az autóba épített tankon felül 10 liter üzemanyagot hozhatnak be az autósok.

Ausztria

A burgenlandi benzinkutakon januártól érezhető a magyar vásárlók arányának emelkedése. Egyes határ menti kutaknál 10-ből nyolc autós magyar. A benzin 295 forintnak, míg a gázolaj 269 forintnak megfelelő euróba kerül.

Címkék: