Gyászba torkollott a felhőtlen ünnepnap

Pénzcentrum2009. november 24. 14:02

A Forbes magazin összeállította az autósok számára legveszélyesebb amerikai ünnepnapok listáját. A statisztikák szerint a tavalyi hálaadás napján ötször annyian veszítették életüket az utakon, mint egy átlagos napon, tízből négy halálos baleset pedig egyértelműen az ittas vezetés miatt következett be.

A lista készítői az Amerikai Közlekedési Minisztérium alá tartozó közlekedésbiztonsági intézet adatait használták fel. Az átlagokat az 1982-ig visszamenőleg rendelkezésre álló statisztikák alapján számították ki. A táblázatban szerepel, hogy a halálos balesetek hány %-a vezethető vissza az ittas vezetésre, bár ez nem befolyásolta a végső sorrendet.

Amerikában átlagosan 102 ember veszíti életét az utakon közlekedési balesetben, ezek majdnem fele az alkoholfogyasztás miatt következik be. Az ünnepnapokon megsokszorozódik a halálos balesetek száma, mert az emberek a hangulat miatt könnyelművé válnak és akár ittas állapotban is beülnek a volán mögé.

Az elmúlt majd három évtized adatai szerint a legveszélyesebb a Hálaadás ünnepe, amikor átlagosan 567-en (2008-ban alig több mint ötszázan) halnak meg közúti balesetben. A második legveszélyesebb a munka ünnepe, ekkor átlagosan 544-en (tavaly 487-en) lelték halálukat, a harmadik helyen a Függetlenség napja található 542 esettel.

Az Újév csak a hatodik helyen található, bár az ittas vezetés miatt bekövetkezett halálos balesetek aránya vélhetően a még tartó szilveszteri mámor miatt ekkor a legmagasabb. Az első négy helyet található ünnep esetében azt tapasztalni, hogy a tavalyi adat elmarad a sokéves átlagtól, ám a szakértők szerint ez nem az óvatosságra, hanem a drágább üzemanyagokra vezethető vissza. Idén átlagosan újra csak 125 forint egy liter benzin a tengerentúlon, ami újra a forgalom fokozódását és ezzel együtt a halálos balesetek számának emelkedését hozhatja.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Az ittas vezetés lejárt lemez: új, végzetes módi hódít az utakon

Címkék: