Megerősített tető nélkül nincs biztonságos autó

Pénzcentrum2009. november 18. 12:32

A Ford, a Subaru és a Volkswagen gépjárművei végeztek az Egyesült Államok biztosítói által összegzett biztonsági lista élén.

A virginiai székhelyű Autópálya Közlekedésbiztonsági Intézet (Insurance Institute for Highway Safety - IIHS) éves felmérése után 19 személyautó és 8 szabadidőautó (SUV) 2010-es verziója kapta meg a legmagasabb biztonsági besorolást. A díjazottak száma jelentősen csökkent, mivel az IIHS megszigorította a tető gyűrődését illető előírásait.

A Ford és hozzá tartozó Volvo zsebelhette be a legtöbb díjat, szám szerint hatot, a japán Subaru öt autója kapta meg a legbiztonságosabbaknak járó kitüntetést, míg a Volkswagen az Audival együtt szintén ötöt.

A Ford-konszernhez tartozó járművek közül a Ford Taurus, a Lincoln MKS, valamint a Volvo S80-as, C30as, XC60-as és XC90-es modelljei kapták meg az elismerést. A Subaru minden kategóriában nyert díjat, ahol indult, biztonsági elismerést kapott a Legacy, az outback, az Impreza, a Forester és a Tribeca is. A Subaru - melynek eladásai az amerikai piacon a pánik közepette is 13 százalékkal nőttek 2009 első tíz hónapjában - sikereit annak köszönheti, hogy az alacsonyan fekvő boxermotor frontális ütközéskor nem az utastérbe, hanem az alá csúszik be, megvédve ezzel az utasokat.

A Volkswagen biztonságra törekvő munkásságát a Jetta, a Passat, a Golf, a Tiguan és az Audi R3-as esetében látta díjazásra érdemesnek az intézet.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A járműveket első, oldalsó és hátsó ütközések eredményeinek alapján minősítették. Az autóknak rendelkezniük kell elektronikus menetstabilizátorral, ESC-vel is, ezen felül meg kellett felelniük az IIHS által korábban előírt megerősített tetővédelmi elveknek is. (A Honda Accord és a Ford Fusion például ezen esett ki az idei versenyen.)

Címkék:
frontális ütközés, volkswagen tiguan, aurus,