Hová tűntek a bérautók?

Pénzcentrum2009. augusztus 16. 08:02

Autót bérelni Európa nagyvárosaiban ma nem egyszerű feladat: ha találunk is szabad járművet, csak jóval borsosabb összegért juthatunk hozzá, köszönhetően a piacon előállt hiánynak.

Iparági szakértők szerint a hiányt az okozza, hogy az autókölcsönző cégek nem bővítették, illetve cserélték le flottájukat, mivel idén kevesebb turistára számítottak, mint az előző években, és hitelezőt sem találtak könnyen az autópark felújításához.

A last minute utazók számának megugrása szintén nagyobb nyomást gyakorol most a piacra, a legnehezebben Spanyolországban lehet autóhoz jutni, és akkor is csak a normál díjak duplájáért.

A BBC-nek több utas számolt be olyan esetekről, mikor az előre lefoglalt autót törölte a kölcsönző cég, vagy csak kisebbet tudott adni helyette, sokszor pedig csak hosszú órás várakozások után jutottak járművükhöz a panaszosok.

A jelenség főleg a turistaparadicsomokra, így Spanyolországra, Franciaországra, illetve Olaszországra igaz - számol be az egyik legnagyobb kölcsönző, a Hertz, de Skóciában is jóval meghaladja a kereslet a kínálatot.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Ez persze jelentős áremelkedésekhez is vezetett: Spanyolország egyes vidékein, például Malagán vagy Murcia-n a bérleti díjak 70 százalékkal emelkedtek. Mivel a legtöbben úgy hiszik, hogy kisebb autót olcsóbban lehet bérelni, főként ezek esetén állt elő hiány, ami olyan furcsa helyzetet idézett elő, hogy nagyobb autót gyakran olcsóbban lehet bérelni.

Címkék: