Fusiszervizek, áfakerülés, feketekereskedelem

Magyar Hírlap2009. július 8. 08:32

Július elsejétől nemcsak az új autókért, hanem a szervizelésért is többet kell fizetni. Az általános forgalmi adó emelése miatt újra virágkorukat élhetik majd a "fusiszervizek", és nőhet a feketekereskedelem.

Minimum 5 %-kal drágultak elsejétől a személygépjárművek, de az áfa emelése a szervizköltségeket is megemelte. Az alkatrészek árai és az anyagköltség szintén legalább 5 %-kal kerül majd többe, amit megtetéz az 5 %-kal drágább munkadíj. A szervizek szerint érvényesíteniük kell áraikban a magasabb áfát, ami miatt forgalom-visszaeséstől tartanak még akkor is, ha a fiatalabb gépkocsik többsége szervizköteles.

Nagyobb autószervizek szerint a pár éves személygépjárművek mellett aligha számíthatnak azokra a tulajdonosokra, akik eddig a minőségi munka miatt választották a márkaszervizeket. Félelmeik szerint többen a magánszervizeket fogják felkeresni a kisebb költségek miatt.

"Nem kell versenyezni a kisebb műhelyekkel. Mellettünk szól, hogy európai garanciát adunk a javításokra, amelyet más országokban is elfogadnak. Nem így az általunk csak szögeldéknek hívott szervizek" - mondta Schiller Péter autókereskedés-tulajdonos. Mások attól is tartanak, hogy többen olyan műhelyeket keresnek fel, ahol számla nélkül is elvégzik a javítást. Ezzel tovább burjánozhat a feketekereskedelem.

"Nem örülünk az áfa megemelésének. Az értékesítés minden eddiginél kisebbre zsugorodott, s lesz még lejjebb is" - mondta Fojt Attila, a Magyar Gépjármű-kereskedők Országos Egyesületének (MGOE) elnöke. Júliustól például a 3 millió forintos autók minimum 100 ezer forinttal kerülnek többe, pedig a korábbi alacsony, akciókkal leszorított áron sem tudták járműveiket értékesíteni a kereskedők. A visszaesés mértékének súlyosbodása miatt a 800 hazai autókereskedés harmada, pesszimisták szerint a fele is veszélybe kerül, s velük a munkahelyek ezrei is.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

"3 éve az áfa-csökkentéssel párhuzamosan a regisztrációs adót 30-40 %-kal megemelte a Pénzügyminisztérium, így tartotta féken az árcsökkentést. Most azt szerettük volna, hogy csökkentsék a regisztrációs adót, ami kompenzálná az áremelkedést, de erről hallani sem akart a minisztérium. Pedig az értékesítések drasztikus csökkenése miatt éves szinten 120 milliárd forinttól esik el a költségvetés, amelyből 40 milliárd a regisztrációs adó, 80 milliárd pedig az áfa kiesése" - jegyezte meg Fojt Attila.

Címkék: