Kisautók ütköztek: súlyos végtag- és nyaki sérülések - teszt

Pénzcentrum2009. április 14. 13:00

A tengerentúli közlekedésbiztonsági intézet szervezésében kisautókkal és középkategóriás modellekkel szimuláltak baleseteket 65 kilométer per órás sebesség mellett. A kétszemélyes Smart egy Mercedes C-osztállyal, a Yaris egy Toyota Camryval nézett farkasszemet a törésteszten. A végeredmény elgondolkodtató!

A teszteket felügyelő szakember szerint az emberek leginkább a kedvezőbb fogyasztás és az alacsonyabb vételár miatt döntenek a költséghatékonyabb modellek mellett, ugyanakkor a kisautókkal vállalják az ütközésekből eredő súlyosabb sérülések kockázatát.

A tesztek során - ahol a kisautók biztonságát vizsgálták egy magasabb kategóriába tartozó járművel történő frontális ütközés esetén - méretüknél fogva jóval gyengébben teljesítettek a kisautók a középkategóriás társaiknál.

A végeredmény megmutatta, hogy a kisautók esetében milyen fontossággal bír a biztonsági öv használata és a légzsákok működése egy frontális ütközés során. Ezek a biztonsági felszerelések kiemelt szerepet kapnak, ugyanakkor az alacsonyabb önsúly és a kisebb méret következtében még így is súlyos sérülésekkel járhat egy nagyobb autóval történő szerencsétlen találkozás.

A kisautók jóval könnyebben sebezhetőek, amit jól mutat, hogy az ütközések során a középkategóriás modellek jóval kisebb sérüléseket szenvedtek. A Mercedes C-osztály jelentős sérüléseket okozott a Smart karosszériájában, a fülkében nem sok helye maradt a tesztbábunak. A vezetőt a valóságban súlyos végtag- és fejsérülések érték volna.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A Yaris is összetört a Camryval történt frontális ütközés során, a szakértők a tesztbábut ért károk alapján valószínűsítették, hogy a kisautó vezetője láb-, kar- és nyaki sérüléseket is elszenvedett volna. Az intézet képviselői elmondták, az autóvásárlás során mérlegelni kell, hogy a kedvezőbb árfekvésű kisautókat, vagy a magasabb biztonságot nyújtó középkategóriás modelleket választjuk.

Címkék:
frontális ütközés,