A BKV bérlet is ilyen lesz, de mi sört vettünk érte

Pénzcentrum2013. július 2. 16:32

A még be sem vezetett elektronikus BKV jegyekhez hasonló technológiával lehetett fizetni az EFOTT-on. A normál érintésmentes kártyákhoz képest nagy különbséget nem lehet érezni a fizetéskor, mindig gyorsan megkaptuk a sörünket.

A bankkártyákon elérhető chipek minden adatunkat tartalmazzák, ami a vásárláshoz szükséges, ezzel szemben az EFOTT fesztiválon is szolgálatot teljesítő megoldás csak egy budapesti szervernek küldött adatokat az azonosításhoz. A pénzmozgás és a pénzügyi művelet hitelesítése már ott történik. A rendszert a magyar Cardnet Zrt fejlesztette ki, hasonló elven fog működni az elektronikus jegy is.

A rendszer biztonságának záloga, hogy - a maguk a kártyák nem tárolnak értéket, a bárpultoknál és pénztáraknál kihelyezett leolvasó eszközök online összeköttetésben állnak a központi rendszerrel, amelyből az információt (például a kártyák egyenlegét) nyerik. A Budapesten üzemelő szerverek villámgyorsan elvégzik a szükséges tranzakciós műveleteket. Az NFC (azaz érintés nélküli technológiával működő) kártyák feltöltése és a vásárlások a központi rendszerben követhetőek, szükség esetén pedig azonnal letilthatóak. A megoldás része, hogy a kártyákat leolvasó eszközöket vezetékes és vezeték nélküli, mobil hálózati összeköttetéssel is használják.


A  megoldás országos hálózata továbbfejlesztés nélkül is alkalmas lehet arra, hogy több ezer budapesti kereskedőnél fel lehessen tölteni a kártyák mögött álló egyenlegeket. A megvalósított rendszer része egy olyan felügyeleti felület is, amely lehetővé teszi a az elszámolásokat, a különböző lekérdezéseket és a szükséges statisztikák előállítását.


Hasonló rendszer működhet a budapesti tömegközlekedésben is. Bár a fesztivál teljesen más környezetet jelent, az EFOTT fizetési megoldása ugyanolyan technológiai alapon működik, mint a BKK-nál a közeljövőben bevezetendő elektronikus jegyrendszer. Így a szerver alapú online megoldás hamarosan milliók életét könnyítheti meg, hiszen a technológia jelentősen felgyorsíthatja a közösségi közlekedési eszközök elérését. A fesztivál azt is bizonyítja, hogy a diákigazolványok is kiválóan alkalmasak arra, hogy szinte bármilyen környezetben gyorsan és biztonságosan fizessünk segítségükkel.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Utasok mennek be az új beléptetőkapun, előtérben a régi jegykezelő a Corvin-negyed metróállomáson 2013. június 10-én. Négy különböző beléptetőkaput tesztel a Budapesti Közlekedési Központ (BKK) a főváros M3-as (észak-déli) metróvonalán, a Corvin-negyed állomáson.

 

Címkék:
tech, bankkártya, fesztivál, bkv, efott,