Döbbenetes árak a hazai Michelin-csillagos éttermekben: ennyiből egy család egy hónapig él

Döbbenetes árak a hazai Michelin-csillagos éttermekben: ennyiből egy család egy hónapig él

Pénzcentrum2025. március 1. 13:04

A 2024-es Michelin Guide Hungary kiadványban összesen 78 étterem szerepel: 34 Budapesten és 44 vidéken található. A listán 2 kétcsillagos és 8 egycsillagos étterem van, utóbbiak közül egy idén nyerte el ezt a rangos elismerést. A Michelin-csillagos éttermek menüárai széles skálán mozognak, átlagosan 40 ezer és 70 ezer forint között. 

2024. december 10-én este 7 órakor került sor a Michelin díjátadó gálára, ahol a Michelin Guide Hungary 2024-es kiadását mutatták be. A friss listán összesen 78 hazai éttermet ajánlottak a gourmék figyelmébe – ebből 34 Budapesten, 44 pedig a fővároson kívül.

A válogatásban két kétcsillagos és nyolc egycsillagos étterem szerepel, míg 11 étterem Bib Gourmand minősítést kapott (köztük több új szereplő), illetve 5 étterem lett Green Star elismeréssel kitüntetve. Az új éttermek között az őriszentpéteri Pajta is megtalálható, mint az idei év új Michelin-csillagos vendéglátóhelye.

Mennyibe kerül a menü a Michelin- csillagos éttermekben?

A Michelin-csillagos éttermek árpolitikája jelentős különbségeket mutat, attól függően, hogy egy étterem milyen csillaggal rendelkezik, illetve hány fogásos degusztációs menüt kíná

Platán Gourmet, Tata (2 csillagos)

Platán Gourmet Étterem Tatán a Platán Udvarház részeként működik, és két Michelin-csillagot kapott Pesti István séf vezetésével. Az étterem szezonalitásra épülő, degusztációs menüsorát a helyi alapanyagok és a modern főzési technikák kombinációjával állítják össze. Az Öreg-tó közelsége és a történelmi környezet jellemő, de a hangsúly az ételek minőségén és a kifinomult, változatos kínálaton van.

  • Degusztációs menü 87 000 Ft
  • Borpárosítás 45 000 Ft
  • Juice párosítás 27 500 Ft

Stand Éttere m, Budapest (2 csillagos)

Stand Étterem Budapesten a két Michelin-csillagos éttermek között szerepel, és a magyar konyha modern értelmezését kínálja. A séfek, Széll Tamás és Szulló Szabina vezetésével a hagyományos ízek innovatív átdolgozását tálalják, különös hangsúllyal a friss, szezonalitásra épülő alapanyagokra. Az elegáns, letisztult belső tér és a professzionális kiszolgálás egyaránt hozzájárul a Stand Étterem emlékezetes gasztronómiai élményéhez Budapesten.

  • 8 fogásos menü vendégenként 89 500 Ft
  • „Egy ritka álom...” borsor vendégenként 174 900 Ft
  • „Mindennapjaink...” borsor vendégenként 59 900 Ft
  • „Józan valóság...” alkoholmentes italsor vendégenként 59 900 Ft

Babel, Budapest (1 csillagos)

Babel Étterem Budapesten a Michelin Guide által egycsillagos elismerést kapott hely, amely modern konyhát kínál a hagyományos ízek újragondolásával. Az étlap változatos, a friss, szezonalitásra épülő alapanyagokból készült fogások kreatív tálalása különleges élményt nyújt a vendégek számára. A hangulatos, stílusos belső tér és a profi kiszolgálás hozzájárul ahhoz, hogy a Babel étterem ideális választás legyen azoknak, akik egy emlékezetes gasztronómiai estére vágynak Budapesten.

  • 13 fogásos menü: 69 000 forint
  • 8 fogásos menü: 55 ezer forint
  • bor párosítás: 34 500 forint
  • juice párosítás: 22 500 forint

Borkonyha Wine Kitchen Budapesten egy Michelin-csillagos étterem, ahol a friss, szezonalitásra épülő fogások ötvözik a hagyományos és a modern konyhatechnológiát. Az étterem kínálata a minőségi alapanyagokból készült kreatív ízkombinációkat tükrözi, barátságos, elegáns atmoszférában.

Borkonyha Wine Kitchen, Budapest (1 csillagos)

Borkonyha Wine Kitchen Budapesten egy Michelin-csillagos étterem, ahol a friss, szezonalitásra épülő fogások ötvözik a hagyományos és a modern konyhatechnológiát. Az étterem kínálata a minőségi alapanyagokból készült kreatív ízkombinációkat tükrözi, barátságos, elegáns atmoszférában.

  • 6 fogásos degusztációs menü 50.000.-Ft
  • Organikus dzsúzpárosítás 12.000.-Ft
  • Borpárosítás (4,8 dl) 29.000.-Ft
  • Prémium borpárosítás (4,8dl) 46.000.-Ft

Costes Restaurant, Budapest (1 csillagos)

A Costes Étterem 2008-ban nyitotta meg kapuit Budapesten, a Ráday utcában, és 2010-ben első magyar étteremként nyerte el a Michelin-csillagot, melyet azóta is büszkén őriz. hu. Az étterem a modern nemzetközi konyhát ötvözi a magyar gasztronómiai hagyományokkal, különös figyelmet fordítva a szezonális és helyi alapanyagok használatára.  A Costes Étterem a Costes Group része, amelynek másik tagja a szintén Michelin-csillagos Costes Downtown, mely 2015-ben nyitott meg Budapest belvárosában. 

  • Costes kóstoló menü  47.500 Ft
  • Borpárosítással: 32.500 Ft
  • alkoholmentes párosítás: 22.500 Ft

Essência Restaurant, Budapest (1 csillagos)

Az Essência Restaurant Budapest szívében található, és 2021-ben elnyerte első Michelin-csillagát.  Az éttermet Tiago Sabarigo portugál séf és magyar felesége, Éva vezetik, akik a portugál és magyar konyha ízeit ötvözik.  Az étterem modern és elegáns belső térrel rendelkezik, amely tükrözi a séf portugál örökségét. Az Essência Restaurant célja, hogy felejthetetlen kulináris élményt nyújtson vendégeinek, ahol a két nemzet gasztronómiai hagyományai találkoznak.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

  • 7 fogásos menü – 52 900 HUF
  • alkoholmentes párosítással – 67 900 HUF
  • bor párosítással – 82 900 HUF
  • nemzetközi bor párosítással – 89 900 HUF

 

  • 5 fogásos menü – 41 900 HUF
  • alkoholmentes párosítással – 51 900 HUF
  • bor párosítással – 65 400 HUF
  • nemzetközi bor párosítással – 71 900 HUF

Rumour, Budapest (1 csillagos)

A Rumour by Rácz Jenő egy különleges fine dining étterem Budapesten, amely 2021 tavaszán nyitotta meg kapuit. Az étterem egyedi Chef's Table koncepcióval működik: a vendégek a központi konyhát körülölelő asztalnál foglalnak helyet, így közvetlenül nyomon követhetik az ételek elkészítését, és interakcióba léphetnek a séfekkel. A többfogásos degusztációs menü hazánkban ritka alapanyagokat és kreatív fogásokat vonultat fel, melyek különleges gasztronómiai élményt nyújtanak. Az étterem 2022-ben elnyerte első Michelin-csillagát, elismerve ezzel magas színvonalú konyháját.

  • Rumour menü 68.800 Ft

SALT, Budapest (1 csillagos)

A SALT Budapest egy Michelin-csillagos étterem a főváros szívében, amely a magyar gyökereket és ízeket helyezi előtérbe.  Az étterem konyhája a szatmári gyerekkor inspirációiból merít, és a hagyományos magyar fogásokat kiváló minőségben, otthonos és közvetlen hangulatban tálalja. A SALT elkötelezett a fenntarthatóság iránt, helyi alapanyagokat használ, és innovatív megoldásokat alkalmaz, mint például a gombamicélium és kender felhasználásával készült tányérok. gusto.hu
Az étterem degusztációs menüje a tradicionális magyar konyhán alapul, amelyhez hazai, európai és presztízs borpárosításokat kínálnak. 

  • 14 fogásos kóstolómenü 69.500 Ft / fő
  • Hazai borpárosítás – többségében natúr, organikus, magyar és kárpát-medencei borokkal 34.000 Ft/ fő
  • Európai borpárosítás – többségében natúr és organikus európai borokkal 40.000 Ft / fő
  • Presztízs borpárosítás – klasszikus európai borokkal 85.000 Ft / fő
  • Alkoholmentes italpárosítás – házi készítésű dzsúszokkal 24.000 Ft / fő

Pajta, Őriszentpéter (új Michelin-csillagos):

A Pajta Étterem az Őrség szívében, Őriszentpéteren található, és a helyi gasztronómiai hagyományokat ötvözi a modern konyhaművészettel. Az étterem konyháját Akács István séf vezeti, aki skandináv és mexikói stílusú inspirációkat is beépít a fogásokba. A menü alapját az Őrség hagyományos ételei és alapanyagai adják, melyeket a modern csúcséttermek szakmai tudásával és technológiájával készítenek el. pajta.hu
Az étterem filozófiája szerint a gasztronómiai hagyományok tisztelete mellett fontos a bátorság és a kísérletező kedv is, így a vendégek egyedi élményben részesülhetnek. 

  • hosszú menüsor: 39.500 Ft
  • borpárosítás: +19.500 Ft
  • rövid menüsor: 29.500 Ft
  • borpárosítás: +14.500 Ft

Kellenek nekünk a Michelin éttermek?

A Michelin-csillagos éttermek számának növekedése jelentős hatással van egy ország turizmusára, mivel ezek az elismerések nemzetközi szinten is kiemelik a helyi gasztronómiai kultúrát. A Michelin-csillagok fénye ugyanis messziről is képes hazánkba vezetni a gasztronómiai élményeket kereső utazókat.

A gasztroturizmus erősödése hozzájárul a helyi gazdaság fejlődéséhez, hiszen a turisták nemcsak az éttermeket látogatják, hanem szálláshelyeket foglalnak, részt vesznek helyi programokon, és megismerkednek a kulturális értékekkel is. A Michelin-csillagos éttermek példája jól mutatja, hogy a vendégek már nem az ételek sokféleségét keresik, hanem az egyedi kulináris élményt, amely kiemeli őket a mindennapokból.

Összességében tehát a Michelin-csillagos éttermek számának növekedése pozitív hatással van az ország turizmusára, gazdaságára és nemzetközi megítélésére, hiszen ezek az elismerések a minőségi vendéglátás és a gazdag kulturális örökség jelképei.

Címkék:
étterem, Budapest, forint, michelin-csillag, szórakozás, étteremkalauz, friss, michelin, éttermek, gasztronómiai,