Lehangoló látlelet a magyar társadalomról: tényleg Európa legelégedetlenebb népe lennénk?

Pénzcentrum2022. december 10. 13:05

Kiderült, mennyire elégedetlen nép a magyar: az Eurostat szerint a lakosság harmada nem volt megelégedve a helyzetével. Ezzel pedig Európában a negyedik helyre kerültünk az elégedetlenségi ranglistán. Boldogság tekintetében pedig a lista második felében tanyázik az ország.

A magyar volt a negyedik legelégedetlen nép Európában az Eurostat 2018-as adatai szerint: a 16 éven felüli honfitársaink majdnem harmada mondta azt, hogy nem elégedett a helyzetével, 56,6 százalék pedig úgy nyilatkozott, hogy közepesen elégedett és mindösszesen 13,1 százalék mondta azt, hogy teljesen elégedett a dolgai alakulásával.

Loading...

Nálunk abban az évben csak a bolgárok, a horvátok és a litvánok voltak kevésbé elégedettek az életükkel. Bulgáriában például az emberek több mint fele alacsonyra mondta ezt az értéket. A vizsgált országok között az írek állnak az élen, ott 45 százalék mondta azt, hogy teljesen rendben van minden, de a finnek és a dánok is igencsak meg vannak elégedve az életükkel.

Loading...

A térségben elégedetlenség tekintetében a szlovákok következnek utánunk (25,3%), aztán Szlovénia (17,7%) Romániában pedig már egyenesen az uniós átlag alatt van a legkevésbé elégedett népesség aránya, 15,3 százalékon állnak. Nem nagy meglepetés, hogy a környező országok közül az osztrákoknál van arányaiban a legkevesebb elégedetlen ember (9,6%).

Boldogságban jobban állunk

Az uniós statisztikai hivatal azt is megkérdezte az emberektől, hogy az elmúlt négy hétben milyen gyakran érezték magukat boldognak. A magyarok mindössze 1,8 százaléka mondta azt, hogy egyszer sem volt boldog, 12 százalék pedig ritkán érzett így.

Loading...

A legnagyobb táborba azok tatoznak (48,1%), akik az idő nagy részében boldogok voltak, 28 százalék pedig a kérdésre a "néha" választ jelölte meg. 9,7 százalék pedig azt mondta, hogy az elmúlt 4 hétben mindig boldog volt.

Loading...

Az országok közötti összevetésben Magyarország a mindig boldogok tekintetében a lista második felében tanyázik. A spanyoloknál 28,5 százalék mondta azt, hogy a megelőző egy hónapban mindig boldog volt, de Izlandon is 27,6 százaléknyian éreztek így, Írország a harmadik 17,4 százalékkal.

A lista másik végén Lettország áll, ahol a lakosság 4,1 százaléka mondta azt, hogy az elmúlt hónapban mindig boldog volt. De Romániában is 5 százalék alatti ez az arány, Horvátországban pedig épphogy átlépte az 5 százalékot. Ugyanakkor a környező országok közül Szlovéniában, Ausztriában és Lengyelországban is több volt a "mindig boldog" lakos.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Év elején egyébként az Ipsos is készített a témában egy felmérést,

amelyben a harmadik legboldogtalanabb ország Magyarország lett.

Akkor kiderült, hogy a megkérdezettek hajszálnyival több mint fele, 51 százaléka érzi csak boldognak magát, a lakosság 13 százaléka viszont kifejezetten boldogtalan az országban. A legszomorúbbak ezen kívül Törökországban (18 százalék) és Argentínában (14 százalék) élnek. Mint kiderült, egyébként, a magyarok számára a gyerekvállalás a globális átlagnál előrébb helyezkedik el, és a boldogság szempontjából fontos a természetben eltöltött idő is.

Itt a Pénzcentrum Nagy Boldogságfelmérése!

Alig heverte ki a világ a pandémiát, februárban máris kitört az orosz-ukrán háború a szomszédunkban, emelkednek a vállalkozások és a háztartások energiaköltségei, nem mellesleg évtizedes rekordokat döntöget az infláció Magyarországon, egyes élelmiszerek pedig Európán belül nálunk emelkednek a legyorsabban. Egy ilyen mozgalmas, kiszámíthatatlan év végén kíváncsiak vagyunk hogy érzik magukat a magyarok, mi befolyásolja leginkább azt, hogy boldogok-e. Most elsősorban egy általános elégedettségi szintet értünk a fogalom alatt, kérdéseinkkel igyekeztünk lefedni egy átlagos élet minden szegmensét: munka, magánélet, közélethez való viszony. A tavalyi év után idén is felmérjük, boldog nép-e a magyar. Ha van 5 perced, és segítenéd a munkánkat, töltsd ki!

Címkék:
európa, európai unió, boldogság, felmérés, eurostat, lista, boldogtalanság, eu, magyarok, lakosság, elégedettség, boldog élet,