Fontos változások jönnek júliustól: erre számíthatnak a magyarok

Pénzcentrum2021. június 30. 16:49

A nyár közepén és a második negyedév végén megszokhattuk, hogy számos fronton történnek drasztikus változások mindannyiunk életében. A politikai döntéshozók és a gazdasági élet szereplői ugyanis sokszor időzítik ilyenkorra komoly átalakítások bevezetését és távlati céljaik következő lépéseinek megvalósítását. A pandémiából való kilábalás mellett pedig idén júliusra az európai és a magyarországi döntéshozók is a szokásosnál nagyobb számú változás életbelépését időzítették. Búcsút inthetünk az egyszer használatos műanyagoknak és az olcsó külföldi rendelésnek, hétköznapjaink sok szempontból mégis könnyebbé válhatnak. A Pénzcentrum összeszedte a holnapi naptól várható legfontosabb változásokat

Nyárra a járványhelyzetből való kilábalás azon állomásához értünk, hogy mind a miniszterelnök, mind a kormány más politikusai hetek óta arról beszélnek, Magyarországon sikerült legyőzni a koronavírust. Ezzel párhuzamosan Novák Katalin, a Közösségi Élet Újraindításáért Felelős Operatív Törzs ülése utáni sajtótájékoztatón a múlt héten újabb korlátozások feloldását lengette be. Elmondása szerint kormány vizsgálja, hogy melyik korlátozó intézkedéseket oldhatják fel, akár már júliustól.

Felszabadulhatunk a korlátozások alól

Az államtitkár a sajtótájékoztatón kifejtette, a maszkhasználati szabályok is egy fontos téma lesz majd a felülvizsgálatkor. A döntéseket a közeljövőben meghozhatják, hogy már akár július elsejétől alkalmazni lehessen a lazításokat.

Arról is beszélt, hogy szakértőket is meghallgattak a járványügyi helyzetről: jó hír, hogy mivel Magyarországon ilyen magas az átoltottság és vakcinabőség van. Ez pedig lehetővé teszi az élet fokozatos újraindítását és a szabadságot, valamint a biztonságot párhuzamosan tudják garantálni.

Felmerültek olyan kérdések, hogy nem teljesen egyértelműek a járványügyi szabályozások, ezeket is tisztázta: a közművelődési intézményekben tartott lakodalmakra a lakodalmak általános szabályai vonatkoznak. Az iskolákba pedig már bemehetnek a szülők, nincs generális tiltás, mivel nem tanítás folyik már, hanem jellemzően táborok és más programok vannak.

Fejlesztik a digitális védettségi igazolást

Júliusban élesedik a digitális védettségi igazolvány újabb fejlesztése. Az az új funkció, amellyel leolvashatóvá válik, hogy az applikáció használója mikor kapta meg a második oltását. Így hamarosan az is leolvasható lesz az alkalmazásról, hogy a koronavírus elleni milyen típusú vakcinát kapott a felhasználó.

A Google Play áruházban EESZT-alkalmazás néven, az App Store-ban pedig EESZT Lakossagi néven érhető el az applikáció – írta meg korábban a Magyar Nemzet.

Az applikáció nagyban megkönnyíti mindazok életét, akik már megkapták a védőoltást, még nem rendelkeznek azonban az oltási igazolvánnyal, valamint a szolgáltatóknak is lehetővé teszi a vendégkör növelését.
Az alkalmazás közvetlenül kapcsolódik az oltóorvosok által használt informatikai rendszerhez, az EESZT-hez, így már az első védőoltás rögzítése után azonnal jelzi a beoltottságot.

Érvényes lesz az EU-s oltási igazolás is

Július 1-jétől az európai uniós zöld útlevél Magyarországon is hatályba lép – jelentette be Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a múlt héten. Az útlevél papíralapon a kormányablakokban lesz átvehető, elektronikusan pedig az ügyfélkapuból lehet majd kinyomtatni. Az uniós engedéllyel egyelőre nem rendelkező kínai és orosz vakcinák elfogadása egyelőre tagállamok közötti megállapodás kérdése marad.

Újabb minimálbér-emelés jöhet

Hosszas, elhúzódó egyeztetéseket követően év elején megállapodtak a munkaadói képviseletek és a szakszervezetek a minimálbér és a garantált bérminimum összegének emeléséről. A bérmegállapodás legfontosabb eleme volt, hogy februártól a korábbi bruttó 161 ezer forintos minimálbér 167 400 forintra emelkedett, míg a garantált bérminimum 210 600 forintról 219 ezer forintra növekedett.

Júliustól pedig automatikusan további egy százalékkal emelkedhet a kötelező legkisebb keresetek összege.

Azonban az év eleji megállapodás tartalmaz egy kitételt arra az esetre, ha a kormány újabb 2 százalékponttal csökkenti a szociális hozzájárulási adó (szocho) mértékét. A munkaadók ugyanis csak úgy egyeztek bele a további 1 százalékos emelésbe, hogyha a bérköltségeknél megkapják ennek kompenzációját.

Az Innovációs és Technológiai Minisztérium egyébként a szocho csökkentését akkor lépi meg, ha 2020-ban a versenyszféra reálbér-növekedése meghaladta a hat százalékot, ami az azóta publikált KSH-s adatok szerint mind a január és az október közötti időszakban, mind az év utolsó három hónapjában meghaladta ezt a számot. Az is bizakodásra ad okot, hogy 2020 első negyedévében ez a feltétel még csak nem is teljesült, ugyanis csupán 4,6 százalék volt a reálkereset-növekedés, a kabinet mégis úgy döntött, hogy 2020. július 1-jétől újabb 2 százalékponttal csökkenti a szociális hozzájárulási adót.

Az állami cégeknél is jön a bérnövekedés

A kormány június 25.-én elfogadta a nemzeti vagyon kezeléséért felelős tárca nélküli miniszter javaslatát a legnagyobb közszolgáltató állami vállalatok bérfejlesztésére is. Mager Andrea nemzeti vagyon kezeléséért felelős tárca nélküli miniszter ezt a STRATOSZ elnökével, valamint a szakszervezeteket tömörítő három konföderáció vezetőjével folytatott múlt hét pénteki megbeszélés után jelentette be.

A hároméves bérfejlesztés évenkénti mértéke társaságonként eltérő lehet. Így például míg a MÁV-Volán Csoport 2022-ben és 2023-ban 10-5 százalékkal emeli a béreket, addig a Magyar Postánál 2021-ben 4 százalékkal, 2022-ben 9 százalékkal, 2023-ban pedig 2 százalékkal nő a postások alapbére. A Nemzeti Vízműveknél dolgozók alapbére pedig 2021-ben 4, 2022-ben 7, 2023-ban 4 százalékkal emelkedik.

Online is elérhetővé válnak a legnépszerűbb hitelek

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) a bankrendszeri verseny erősítése érdekében 2017 júniusában vezette be a Minősített Fogyasztóbarát minősítési keretrendszert. A Fogyasztóbarát termékkör 2021 januárjától a Minősített Fogyasztóbarát Személyi Hitellel (MSZH) bővült.

Az azóta piacformáló szerepűvé vált MSZH termékek bevezetése a koronavírus miatt is előtérbe került online hitelezési folyamatok fejlesztését is támogatja. Első lépésben 2021. áprilistól a hitelnyújtók a már meglévő ügyfeleiknek kedveztek ezzel, 2021. júliustól viszont minden ügyfélnek teljes körű online hitelfelvétel keretében is elérhetővé teszik a minősített személyi hitel termékeket.

Bár a Minősített Fogyasztóbarát Személyi Hitelek nemrég váltak elérhetővé, a szakértők szerint már most megállapítható, hogy ezek jövőbeli széles körű térnyerése katalizátor szereppel bírhat a személyi hitelek kamatszintjének csökkentésében és a hitelezési folyamatok digitalizációjának fejlesztésében.

Szocho terheli majd a cafeteria-juttatásokat is

Tekintettel a koronavírus helyzetre, 2020-ban - előbb átmenetileg, majd az év végéig - megemelték a SZÉP-kártya rekreációs keretösszegét és az egyes alszámlák értékhatárát, majd a pandémia második hulláma miatt a kedvező szabályok érvényességét ismét meghosszabbították. Így 2021. január 1-je és június 30-a között még a magasabb összeghatárok alapulvételével utalhat a munkáltató, és a béren kívüli juttatások utáni szociális hozzájárulási adót sem kell megfizetni.

A NAV tájékoztatása szerint a SZÉP-kártya adókötelezettségét a kifizetés pillanatában hatályos szabályok alapján kell elbírálni. Tehát 2021. június 30-ig a megemelt kereteket, míg az azt követően adott juttatásokra az alacsonyabb összeghatárokat kell alkalmazni. Íme, néhány szemléltető példa a gyakorlati alkalmazásra:

  • Az első félévben minden munkavállaló jogosult a megemelt értékhatár(ok)ig történő utalásra, így június 30-ig kedvező adózás mellett akár 800 ezer forint kerülhet SZÉP-kártyájára, és a második félévben (egész évben fennálló munkaviszony esetén) sem keletkezik további adókötelezettsége.
  • A II. félévben teljesített juttatásoknál figyelembe kell venni az első féléves utalásokat is. Ha a dolgozó június 30-ig kimerítette valamely II. féléves - 450 ezer forintos - limitjét, vagy többet töltöttek fel a SZÉP-kártyájára, vagy valamelyik alszámla egyedi plafonját elérték, úgy július 1-jétől béren kívüli juttatásként már nem, csak egyes meghatározott juttatásként számolható el a feltöltés.
  • Ha a munkaviszony év közben megszűnik, úgy a jogviszony utolsó napján aktuális rekreációs keretösszeget (800 ezer vagy 450 ezer forint) arányosítani kell a munkaviszony napjaira. Az arányos értékhatár felett teljesített összes SZÉP-kártya feltöltés egyes meghatározott juttatássá válik, amivel a vonatkozó adókat a kilépés hónapjában kell elszámolni - az I. félévben esedékes juttatásnál a Vmtv., a II.-ban az szja-törvény rendelkezései érvényesek (önellenőrzést nem kell beadni).

A NAV jó néhány probléma tekintetében eloszlatta a ködöt, azonban bőven maradtak nyitott kérdések is. A változó értékhatárok miatt többlet-adminisztráció keletkezhet, de gondot okozhatnak azok a kilépő dolgozók is, akik több munkáltatótól kaptak SZÉP-kártya juttatást az adóévben (utóbbi esetén a juttatott összegek összeadódnak).

Jön a "műanyagtörvény"

A környezetterhelés megelőzése vagy csökkentése érdekében a kormány a "műanyagtörvény"  végrehajtására kiadott rendeletben korlátozhatja vagy megtilthatja azon termék gyártását, forgalomba hozatalát, felhasználását és kereskedelmét, amely jellemzően egyszeri használat után hulladékká válik, vagy ha e termék a környezetet kevésbé terhelő termékkel helyettesíthető. Ennek értelmében eltűnnek az egyszer használatos eldobható műanyag evőeszközök, műanyag tányérok, műanyag szívószálak és az eldobható műanyag ételtartó doboz, italtároló és italtartó pohár

Emellett a többnyire csak speciális, ipari körülmények közt lebomló zacskókra is bevezetnek 500 forint per kilogrammos termékdíjat. A 15 mikronnál vastagabb zacskók (ide tartoznak például a vékony füles szatyrok) esetén csak ezeket a lebomló zacskókat engedélyeznék, az eddigi nulla forint helyett  szintén 500 forint per kilogramm termékdíjjal. A további részleteket a törvényre épülő kormányrendelet fogja szabályozni.

Változik az egészségi alkalmassági

Kásler Miklós rendelkezése szerint a jövőben a jogosítványhoz szükséges egészségi alkalmassági vizsgálat határidejét úgy kell megállapítani a hivatásos és a nem hivatásos járművezetők esetében is, hogy annak hónapja és napja megegyezzen a vizsgált személy születésének hónapjával és napjával.

A szabály alkalmazása esetén a határidő a vizsgált személy határidőt követő első születésnapjáig túlléphető. Ha a vizsgált személy február 29-én született, és az alkalmasság határideje lejártának évében ez a nap hiányzik, akkor az alkalmasság határideje február 28-án jár le. Az új szabály szintén júliustól lép érvénybe.

Búcsút mondhatunk a filléres külföldi rendeléseknek

Ahogy a Pénzcentrum megírta, július 1-jén az Európai Unióban megszűnik az unión kívülről érkező 22 euró alatti áruk áfamentessége. A Magyar Posta közlése szerint a június 30-ig beérkezett 22 eurónál kisebb értékű küldeményeket, amennyiben a jelzett időpontig a vám elé állítás is megkezdődik, áfamentesen kapják meg a vásárlók. Azonban június 30-át követően az unión kívülről beérkező küldemények esetén értéktől függetlenül áfát és vámeljárási díjat kell majd fizetni.

A posta közleménye szerint a 22 eurónál nagyobb értékű termékekre vonatkozóan a Magyar Posta eddig is végzett vámkezelést, egységesen 3500 forintért - írja az MTI. A jogszabályi változással egyidejűleg a posta a vámkezeléshez egy teljesen új díjrendszert alakított ki, amely a termékek értékével arányosan, sávosan határozta meg díjakat.

A közlemény szerint értéktől független, 399 forintos egységes díjat állapított meg a posta arra az esetre, amikor a termék értéke nem haladja meg a 150 eurót és a vásárló a megrendeléskor a webshopnak az áfával megemelt árat fizeti ki online. Az áfa kifizetése azonban hiába történik meg előre a vásárláskor, a vámkezelés akkor is kötelező.

A Posta egy népszerű szolgáltatását is beszünteti

A Posta jelenleg országszerte kézbesíti a napilapokat. A napilapok példányszámának évek óta tartó csökkenése miatt viszont véleményük szerint ez a tevékenység eredményesen nem tartható fenn. Ezért döntött úgy a vállalat, hogy ezt a szolgáltatást kivonja portfóliójából.

Közölték, hogy a főbb tevékenységek fejlesztései mellett néhány szolgáltatását már racionalizálta a posta, így például a kisebb postákon megszüntették a kereskedelmi termékek árusítását, illetve a hírlap eladásokat.

Szintén gazdaságossági indokok miatt a cég július elsejétől kivonul az országos napilap kézbesítési piacról, csak a hetilapok, magazinok, színes lapok feldolgozását, terjesztését és kézbesítését tartja fenn. Ebbe a sorba illeszkedik a címezetlen reklámkiadványok terjesztésének megszüntetése is.

Címkék:
élet, kormány, minimálbér, magyar posta, rendelés, korlátozások, novák, operatív törzs,