Újabb iparág szenvedheti meg a kata végét: még nagyobb lehet a szakemberhiány

Pénzcentrum2022. július 29. 15:01

A megkérdezett építőipari szakemberek 86 százalékát érinti valamilyen formában a kata átalakítása, többségüket hátrányosan. Szinte senki nem tud megfelelni az új szabályoknak, nagy a tanácstalanság. Szomorú következmény, hogy a nyugdíj mellett dolgozók egy része inkább szögre akasztja a szerszámot és befejezi a munká.

A megkérdezett építőipari szakemberek mindössze 8 százaléka tud katás maradni. Őket nem érinti a változás, mert eddig is csak magánszemélyeknek dolgoztak. A válaszadók 5 százalékát érinti pozitívan a kata változása, amitől a piac tisztulását várják – derült ki a Mapei Kft. 100 szakember megkérdezésével készült gyorsfelméréséből.

Azonban a megkérdezett szakemberek többségét, 82 százalékukat hátrányosan érinti a változás, és nem csak a katázókat. Azok is hátrányt szenvednek, akik katás alvállalkozókkal dolgoztak, így közvetetten érinti őket a változás. Vélményük szerint a kata átalakításának legfőbb hatása a fekete foglalkoztatás és a számla nélküli munka növekedése lesz, valamint emelkedni fognak a vállalási árak. Kisebb arányban számítanak szakemberhiányra, valamint tartanak attól, hogy nem lesz elég munka.A szakemberek töredéke vár pozitív hatásokat, mint a piac tisztulását, hogy kevesebb lesz a kontár és egyenlőbb lesz az árképzés.


Tömeges problémáról van szó, sokakat érint a változás, ami átrendezi a piacot. Nagy a tanácstalanság és kapkodás a szakemberközösségben. így a legfontosabb most, a legjobb megoldások megtalálása. Igyekszünk információnyújtással és tájékoztatással minden segítséget megadni a szakembereknek

– mondta Markovich Béla. Összességében a szakemberek 80 százaléka ítéli meg kedvezőtlenül a kata átalakítását, mert cégeknek nem lehet számlázni, mert úgy érzik nem hagytak időt a felkészülésre, valamint mert jelentősen nő az adó- és adminisztrációs teher.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A megkérdezett építőipari szakemberek mindössze 20 százaléka ítéli meg pozitívan a változásokat. Véleményük szerint a kata igazságtalan volt, aránytalanul keveset adóztak a katások, és többen visszaéltek vele. Markovich Béla szerint a színlelt foglalkoztatás reális mértékéről sokat elárul, hogy mindössze egyetlen válaszadó volt, ahol színlelt foglalkoztatás valósult meg, mert katásként alkalmazza a munkaadója. A válaszadók többsége fő, vagy mellékállású, illetve nyugdíj mellett dolgozó katás volt. Sajnos a nyugdíjasok közül többen jelezték, hogy szögre akasztják a szerszámot, és befejezik a munkát.

 

Címkék:
felújítás, kata, építőipar, piac, foglalkoztatás, szakember, munkaerőhiány, szakemberek, kata-mutyi,