Rezsiemelés 2022: itt a rezsikalkulátor - ennyit kell fizetni augusztustól a gázért, villanyért

Pénzcentrum2022. július 25. 13:03

A héten megjelent rezsirendelet rengeteg részletet tisztázott azzal kapcsolatban, mennyit is kell pontosan fizetnie a lakosságnak augusztustól az áramért és gázért. A tarifákat Németh Szilárd rezsibiztos jelentette be.

Mint arról beszámoltunk, 2022. augusztus 1-jétől a lakossági ügyfelek mérési pontonként, azaz mérőnként a villamos energia esetében évi 2523 kWh, míg a földgáz esetében évi 1729 m3, azaz 59 132 MJ fogyasztásig vehetik igénybe a rezsicsökkentett árszabást. 

A villamosenergia esetében tehát 2523kWh/év fogyasztásig 36 forint marad az ár, az e feletti fogyasztásnál már 70,10 forint/kWh. Az "éjszakai áram": 23,1 forint/kWh lesz a fogyasztási korlátig, e felett 62,9 forintot kell fizetni kilowattóránként. A hőszivattyúkra továbbra is a kedvezményes H tarifa vonatkozik: 36 forint/kWh.

A földgáz fogyaszt tekintve 1729 köbméterig, vagyis 144 köbméter/hó fogyasztásig marad a kedvezményes 102 forint/m3, efelett 747 forint/m3 lesz az új díjszabás. Megmarad viszont a nagycsaládos kedvezmény.

Az eddig kiderült információk alapján már bárki kiszámolhatja, hogy mennyi lesz a villany- és gázszámlája a következő hónapokban. Ehhez jól jöhet, hogy az MVM már közzé is tette a fogyasztói fiókokban az adott háztartás átlagos fogyasztását. Aki pedig nem akar számolgatással bajlódni, annak segítséget nyújthat a Pénzcentrum rezsikalkulátora is, ahol csak a fogyasztást kell megadni.

A részleges rezsiemeléssel kapcsolatban megjelent hírfolyamunkat itt érheted el; részletes információkat és válaszokat az ügyes-bajos kérdésekre pedig alábbi cikkeinkben találsz:

Címkék:
gáz, energia, rezsi, áram, gázszámla, rezsicsökkentés, villanyszámla, kalkulátor, gázfogyasztás, gázár, tarifa, mvm, áramfogyasztás, földgázfogyasztás, rezsidíj, áram ár, áram ára, lakossági gázár, gázárak, energiaválság, rezsiemelés, rezsikalkulátor,