Negyedmillió család kaphat horror gázszámlát: valójában 2,3 millió háztartást érinthet a rezsiemelés

Pénzcentrum2022. július 25. 11:26

A magyar háztartások több mint felét érinti valamilyen formában a rezsiemelés. A számítások szerint negyedmillió család számíthat több mint 100 ezres gázszámlára, 600 ezer háztartásban pedig másfélszeresére nőhet a villanyszámla.

A bő négymillió magyar háztartás közül 2,3 milliót érint legalább az egyik típusú rezsiemelés a 2020-as háztartási adatok alapján a G7 szerint. Így még ha figyelembe vesszük a nagyjából 200 ezer nagycsaládnak adott kedvezményt, akkor is legalább a magyar háztartások fele többet fog fizetni az energiáért augusztustól, mint idáig.

A gáz esetében a számítások szerint a háztartások legalább harmada van túl a havi 144 kövbméteres átlagfogyasztásként kiszámolt értéken. Nagyjából negyedmillió háztartásban a havi fogyasztás meghaladja a 250 köbmétert, ők 100 ezer forint körüli, vagy azt meghaladó gázszámlára számíthatnak.

A bő négymillió háztartásból több mint kétmillió olyan van, ahol a villanyszámla meghaladta a limitként meghatározott havi 210 kWh-t. Ebből több mint hatszázezer háztartásban az áramfogyasztás 350 kWh, ami azt jelenti, hogy náluk a villanyszámla legalább az eddigi másfélszeresére nő.

A határ fölött fogyasztók nagyjából 90 százaléka családi házban él, a rezsiemelés leginkább az energetikailag elavult Kádár-kockában lakókat érinti majd brutálisan. A helyzet főleg a szegényebb társadalmi csoportokban lesz kritikus, mivel a magyar társadalom alsó két ötöde túlnyomó részben a legrégebben épült, legrosszabb állapotú épületekben lakik.

Címkék:
gáz, rezsi, villany, gázszámla, rezsicsökkentés, villanyszámla, háztartások, rezsiemelés,