Katasztrófa jöhet szeptemberben: a legszegényebb magyarokat is sújthatja a rezsidrágulás

Pénzcentrum2022. július 15. 15:03

Felül kell vizsgálni a rezsicsökkentéssel kapcsolatos döntéseket a Habitat for Humanity Magyarország szerint. A szervezet rávilágít, hogy a legszegényebb rétegek is komoly bajba kerülhetnek az intézkedés miatt.

A Habitat for Humanity Magyarország a rezsicsökkentésről hozott döntés felülvizsgálatára szólítja fel a magyar kormányt. A rezsicsökkentés eddigi formáját elkerülhetetlen előbb-utóbb kivezetni, ez a kapkodás azonban sokakat csak még rosszabb helyzetbe hoz a szervezet szerint.

A rezsicsökkentés átalakítása elkerülhetetlen volt. Azonban ez a mostani intézkedés átgondolatlan és pánikhoz vezethet, valamint továbbra sem a leginkább rászoruló rétegek számára jelent segítséget

– mondta Feldmár Nóra, a Habitat for Humanity Magyarország szakpolitikai munkatársa. A szervezet szerint az intézkedés váratlansága a fogyasztók és az energiaszolgáltatók számára is adminisztrációs káoszt fog eredményezni.

A jelenleg meghatározott “átlagfogyasztói” státuszból sok alacsony jövedelmű, rászoruló háztartás is ki fog esni, akik a mostani gazdasági helyzetben kétségbeejtő szituációba kerülnek, és nem számíthatnak más támogatásra.

- írták, majd példaként hozták fel azt, hogy egy vidéki családi ház például jóval nagyobb energiaigényű, és gyakran kevésbé energiahatékony, mint egy városi panel- vagy társasház, pláne, ha a benne lakók alacsony jövedelme miatt évtizedek óta nem volt lehetőség felújítani. Így hiába spórolnak az ilyen ingatlanok tulajdonosai, gyakran a meghatározott érték feletti marad az energiafogyasztásuk.

Szintén kimaradhatnak a kedvezményezettek köréből a kétgyerekes családok, az egyedülálló szülők, vagy akár az idősek, különösen ha fentiek miatt “nem szerencsés” ingatlanban laknak. Továbbá óriási bajba kerülhetnek azok a – szintén gyakran rászoruló háztartások, – ahol a gázfűtés vagy távhő hiányában villannyal fűtenek. Ez pedig csak néhány példa a sok közül

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

- sorolták, és a rezsicsökkentés eddigi tapasztalatairól azt írták, az inkább ösztönözte, mint visszafogta a lakossági, akár túlzott energiafogyasztást, környezeti szempontból kezdettől fogva, gazdasági szempontból pedig egyre inkább fenntarthatatlanná vált, társadalmi szempontból pedig igazságtalan helyzetet teremtett.

Elsősorban a lakosság magasabb jövedelmű rétegeinek kedvezett, miközben a legszegényebb, leginkább rászoruló – gyakran szilárd tüzelőanyagot használó – háztartásokat eddig minimálisan vagy egyáltalán nem segítette. Gondos számításokon alapuló, sávos energiaárak meghatározására lenne szükség, amelyek szociálisan célzott lakhatási és energiahatékonysági felújítási támogatások bevezetésével egészülnek ki

- írták.

Címkék:
gáz, számla, rezsi, szegénység, áram, gázszámla, rezsicsökkentés, villanyszámla, rászoruló, segélyszervezetek,