Elképesztően nagyot nőttek az elviteles karácsonyi menük árai is: olcsóbb otthon megfőzni?

Gosztola Judit2021. december 20. 14:00

Sokan döntenek úgy karácsony előtt, hogy a mostaninál több stresszt már nem tudnak elviselni, így nem főznek, inkább megrendelik a menüt szentestére. A Pénzcentrum idén is elkészítette szokásos körképét az elviteles ételek árairól, és kiderült, hogy sok helyen durva áremelések voltak.

Habár a vendéglátó egységek látogatottsága jóval elmarad az ilyenkor szokásostól, az étteremtulajdonosok bíznak benne, hogy az ünnepi szezon kicsit javít a mutatókon. Ellentétben a tavalyi évvel, idén úgy tűnik, ismét lehet szabadabban ünnepelni a karácsonyt és az új évet. Az oltások ma már mindenki számára, már a legfiatalabb generációnak is könnyen elérhetőek, éppen ezért a tavalyi évvel ellentétben idén minden jel szerint nem lesznek be- vagy lezárások.

Egyre többen döntenek úgy, hogy nem gőzölik magukat napokon keresztül a konyhában karácsony előtt, hogy aztán a család egy óra alatt elpusztítsa az eredményét, helyette inkább megrendelik az ételt karácsonyra. Sok étterem ismerte fel, érdemes készülni és jó előre megtervezni az ünnepi menüt, mert van rá kereslet. Ahogy az eddigi években, idén is megnéztük, mivel készülnek a leghíresebb, és a kevésbé ismert éttermek, no és persze az árakat is összehasonlítottuk. Arra jutottunk, hogy több olyan étterem amely tavaly még kínált karácsonyi menüt, idén már nem, illetve

szinte mindenhol áremelésre kényszerültek a tulajdonosok. Van, ahol csak 200-300 forint a különbség ugyanazon étel esetében, ám van olyan hely is, ahol közel 50 százalékkal magasabb árakra kell számítanunk egyes ételek esetében.

Ennek hátterében nem az éttermek nyerészkedése áll, hanem a 2021-ben elszabadult infláció. Mindenki tudhatja, aki szokott vásárolni, vagy olvassa rendszeresen a Pénzcentrumot, hogy durván elszálltak az árak, a karácsonyi alapanyagok árváltozásával külön is foglalkoztunk.

És ha ez még nem lenne elég, a szolgáltató szektort minden eddiginél mélyebben sújtja a munkaerőhiány – ezzel is foglalkoztunk több alkalommal. Ma már 300-350 ezer forintos nettó bérért vadásszák a pincéreket, felszolgálókat, a szakácsokról nem is beszélve, és ezek az extra költségek mind beépülnek az árakba.

Sárközy Ákos étterméről, a Texturáról már írtunk pár hete a szilveszteri menü kapcsán, mostanra azonban a karácsonyi kínálata is nyilvánosságra került. Az árak egészen szolidnak mondhatóak.

  • Halászlé ponttyal: 2100 forint
  • Halászlé harcsával: 2600 forint
  • Belsőség: 600 forint
  • Erdélyi töltött káposzta csomborral és csülökkel: 3200 forint
  • Kacsamáj pástétom, alma chutney: 3500 forint
  • Zserbó (2 szelet): 1800 forint

A Stex ház étterem karácsonyi menüjében a halászlé szürke harcsa filével 2890 forintba, a mézes, narancsos sütőtökkrém leves 1690 forintba, a töltött káposzta 3390 forintba kerül. Mivel tavalyi is megnéztük az árakat, tudjuk, hogy egy éve ilyenkor a halászlé 1890 forintba került, a töltött káposzta 1890  forintba. A rohanó infláció, a legfontosabb alapanyagdrágulás és a munkaerőhiány tehát a Stexet sem kerülte el.

A Széchenyi Kertvendéglő Budapest szívében, a Széchenyi fürdő épületének tövében található, Marton Gábor séf a következőket kínálja karácsonyra:

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

  • Pontyhalászlé: 1900 Ft / adag (20 dkg pontyfilé, 6 dl hallé)
  • Halbelsőség: 1200 Ft / adag (5 dkg haltej, 5 dkg ikra)
  • Töltött káposzta: 2400 Ft / adag
  • Konfitált kacsacomb párolt káposztával és hagymás törtburgonyával: 3200 Ft

Az árak a tavalyihoz képest 200-300 forintot emelkedtek.

A legendás Kéhli Vendéglőben, mely amúgy Krúdy Gyula kedvenc helye is volt, szintén van karácsonyi elviteles menü:

  • Hal alaplé: 1500 forint
  • potnyfilé: 600
  • harcsafilé: 1700 forint
  • ponty belsőség: 1300 forint
  • fácán húsleves:2900 forint
  • Töltött káposzta 3200 forint
  • Sült libacomb 3500 forint
  • Rosé kacsamell 3500 forint
  • egész libamáj zsírjában 20 000 forint

Talán itt volt a legdurvább áremelkedés a tavalyi évhez képest, a töltött káposzta ára 1400 forintot emelkedett, közel a duplájába kerül, egy adag sült libacomb ára 1400 forinttal nőtt, a rosé kacsamell ára 1300-at, egy egész libamáj 2020-ban még 150ezer forint volt, idén már 20 ezer.

Náncsi néninél a a karácsonyi elviteles rendeléseket 2021. december 18-ig lehet leadni,

  • Karácsonyi harcsa halászlé: 3 980 forint
  • kocsonya 3 250 forint
  • Töltött káposzta 3 920 forint
  • Konfitált kacsacomb párolt lilakáposztával, hagymás tört burgonyával, vörösboros aszalt szilvával és birsalma kompóttal 5 120 forint

Rosensteinéknél a karácsonyi menü idén így néz ki:

  • kocsonya (liba, sertés, hal) 3200 forint
  • ponty halászlé: 3800 forint
  • harcsa halászlé: 4500 forint
  • panírozott ponty: 1500 forint/szelet
  • töltött káposzta sertésből: 3700 forint
  • töltött káposzta libából: 4400 forint
  • sült libacomb: 3900 forint
  • bejgli: 3800 forint

Címkék:
forint, árak, menü, halászlé, harcsa, káposzta,