Érik a balhé: nem volt rezsicsökkentés a magyar társasházaknál?!

Nagy Bálint2013. június 19. 11:02

Hiába csökkentette a kormány a közműdíjak egy részét Magyarországon, ez aligha látszik meg a hazai társasházak közös költségében. A legtöbb lakó ma többet fizet, mint egy évvel korábban.

Lezárult a beszámolási időszak hazai társasházaknál és lakásszövetségeknél, s a tapasztalatok összegzésre kerültek - mondta el Farkas Tamás, a Lakásszövetkezetek és Társasházak Országos Szövetsége (LOSZ) elnöke egy mai napon tartott sajtótájékoztatón. Hozzátette: ezen tapasztalatok legfőbb része a rezsiköltség-csökkentés témakörében, illetve a kintlevőségek, s hátralékok tekintetében keletkezett.

Nem volt rezsicsökkentés a társasházaknál?

Bár január elsejével 10 százalékkal csökkent a lakossági gáz-, illetve villamos energia átlagára Magyarországon, illetve júliustól szintén csökken a használati hideg-melegvíz és szennyvízelvezetés, kéményseprés, szennyvízszippantás díja, ez azonban nem jelenti azt, hogy a fenntartási hozzájárulás (közös költség) esetében is meglátszik a kormányakarat! Mint ismert, a kormány célja a családi költségvetések terheinek csökkentése. Pedig a hazai lakóingatlan állomány (4,3 millió darab) jelentős rész, mintegy 29 százaléka (1 millió 247 ezer darab) lakásszövetkezeti, társasházi lakás. Így az átfogó rezsiköltség-csökkentés esetükben nem teljes körű.

Farkas Tamás emlékeztetett Németh Szilárd, a rezsicsökkentésért felelős fideszes munkacsoport vezetőjének megszólalására is, miszerint a közös költség, illetve lakásszövetkezeteknél a havi fenntartási hozzájárulás esetében is érvényesíteni kellene a 10 százalékos költségcsökkentést, mint ahogy az a közmű számlákban is megjelenik. A LOSZ elnöke szerint ugyanakkor a közös költség 10 százalékos díjcsökkentése hatalmas terhet jelentene az ingatlanok kezelőinek, s előbb-utóbb a szolgáltatások minőségi romlását vonhatja maga után. A közös költség ugyanis nem pusztán a közüzemi szolgáltatások díjaiból áll - hívta fel a figyelmet a LOSZ elnöke.

KATTINTS! Újabb rezsicsökkentést jön szeptemberben?

A LOSZ szerint ez nem jelenti ugyanakkor azt, hogy nem kell érvényesíteni a havi fenntartási hozzájárulás mértéket a rezsiköltség-csökkentésnek megfelelően, ezt azonban a közös költség díjtételeivel arányosan kellene véleményük szerint figyelembe venni. A társasházak közös költségének ugyanis számos olyan eleme van, melyet az infláció mértékével növelni kellett. Ilyen többek között a takarítás, a kertészet, vagy éppen a közös képviselő javadalmazása, melyek üzemeltetési költségnek minősüének, illetve a felújítási hozzájárulás. Ennek természetesen egyértelmű hozadéka, hogy a közös költség összességében nagyobb lesz, mint egy évvel korábban, de az emelkedés mértéke lassuló tendenciát mutat.

Elképesztően nőnek a társasházak terhei

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A lakásszövetkezetek, társasházak terhei az elmúlt 2-3 évben olyan jogszabályi előírások következményeként növekedtek, amelyek a lakóépületek állagvédelménél elsődlegesen érdemi változást nem eredményeztek. Ilyen többek között a gáz csatlakozó vezetékek és felhasználói berendezések felülvizsgálatáról szóló rendelete, amely előírja a berendezések költséges műszaki biztonsági átvilágítását. De szintén hatalmas terhet jelent a társasházaknak a katasztrófavédelemről és a hozzá kapcsolódó egyes törvények módosításáról szóló törvény végrehajtása is. A jogszabályi kötelezettségek többmillió forintos egyszer ráfordítást követelnek a lakóközösségektől!

Egy 165 lakásos középmagas, iparosított technológiával épített lakóépület tekintetében a vázolt jogszabályi kötelezettségek az alábbiakat jelentik:
  • A gáz csatlakozó vezetékek és felhasználói berendezések műszaki-biztonsági felülvizsgálati és a szükséges javítási munkák: 900e - 1.200e Ft
  • A katasztrófavédelemről és a hozzá kapcsolódó egyes törvények módosításáról szóló 2011. évi CXXVIII. törvény végrehajtásának hatása: 650e - 800e Ft
  • 176/2008. (VI. 30.) számú Kormányrendelet szerinti energetikai tanúsítás: 660e - 1.320e Ft
Összesen: 2 millió 210 ezer - 3 millió 320 ezer forint egyszeri ráfordítás!!!

A LOSZ véleménye szerint a hátralék növekedés emelkedését a következő kormányzati intézkedésekkel kell mérsékelni:

  • A közjegyzői fizetéses meghagyás díját utólag kelljen megfizetni (díjfeljegyzési jog biztosítása).
  • A végrehajtási fázisba került adósság rendezésénél a végrehajtói előleget követően eredményérdekeltségük legyen a bírósági végrehajtóknak!
  • Az ingatlan jelzálogjog bejegyzési illetékét meg kell szüntetni, vagy radikálisan csökkenteni kell!
  • A hátralékos eljárásokat gyorsított eljárásként kelljen kezelni, max. 60 napon belül jogerősen fejeződjenek be!
  • Az ingatlan árverezés jelenlegi gyakorlatát felül kell vizsgálni (helyi adó és érték nyilvántartás igazítása a piaci viszonyokhoz, becsérték felülvizsgálat gyorsítása, adós megkifogásolási jog korlátozása, meghirdetési gyakoriság, stb.).
  • A jelzálog jog-végrehajtási jog egyenértékűségének megteremtésével a lakásszövetkezeti, társasházi követelések teljesítését elő kell segíteni!
  • Az adásvételi szerződéseknél kötelező tartalmi és formai kellékként szerepeljen a lakásszövetkezeti, társasházi tartozás igazolás.

A LOSZ szerint ugyanakkor az indokolható ráfordítás szükségletet célzott és hatékony támogatás(energia)politikával is segíteni kell:

  • Költségvetési pályázati lehetőség megnyitása a felülvizsgálati megállapítások kivitelezésére, legalább 1/3-os támogatási forrással,
  • Célszerű lenne felülvizsgálni a rendeleteket, határidőket elhalasztani
  • Szolgáltatói műszaki-anyagi támogatás, nemcsak ölbe tett kézzel, hatósági szerepkörben megjelenni (fogyasztóbarát szolgáltatói magatartás!)
  • Az épületenergetikai tanúsítást központilag kell koordinálni és azt díjmentesen a házkezelő szervezetek részére rendelkezésre bocsátani (az energia tudatos magatartás kialakítása, az energia megtakarítás állami ösztönzése óriási nemzetgazdasági szintű energia megtakarítást eredményez) A tanúsítással egybe kellene kötni egy országos épületállomány felmérést és a jövőbeni tervezéshez szükséges épület és ingatlan adatbázis kialakítása is elkerülhetetlen

 

Címkék:
rezsi, lakás, rezsicsökkentés, társasház, közös költség, kéményseprés díja,