Itt kapcsolják ki a gázt és az áramot az áradás miatt

Pénzcentrum2013. június 7. 08:32

Az árvíz miatt további területeken válhat szükségessé az energiaszolgáltatás átmeneti felfüggesztése a következőkben. A Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal szerint az energiaipar felkészült az árvíz miatt kialakuló helyzet kezelésére - írja a Napi Gazdaság.

A Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) a Duna áradása miatti vészhelyzetre tekintettel felmérte az energiaellátást veszélyeztető tényezőket. A Dunán kialakult árvízhelyzet miatt a hivatal elnöke rendkívüli tájékoztatást kért az engedélyesektől arra vonatkozóan, hogy a veszélyeztetett területeken milyen intézkedésekre volt szükség, illetve mi várható az elkövetkező napokban. A beszámolókból a MEKH jelentése szerint kiderült, hogy a társaságok felkészültek a veszélyhelyzet kezelésére.

A megelőzés érdekében az engedélyesek számos, a folyamatos energiaellátást biztosító fejlesztést végeztek a veszélyeztetett területeken, miután az ágazati törvények értelmében fel kell készülniük a krízis elleni védekezésre. A villamos energia, földgáz, illetve távhő szolgáltatók több helyen is végeztek olyan hálózati átalakításokat, melyeknek köszönhetően a különleges helyzetbe került területeken már csak olyan hálózatrészeket, transzformátorállomásokat kell kikapcsolni, amelyek az elöntött területen lévő fogyasztókat látják el. Például Budapesten, a Népszigeten a villamos energia közcélú hálózatot úgy építették át, hogy az az áradás alatt se kerüljön víz alá.

A kikapcsolásra általában ott kell sort keríteni, ahol fogyasztói berendezések vagy mérőhelyek kerülnek víz alá, így a villamos energia ellátás kikapcsolására volt szükség Nagymaros és Kismaros térségében. Várhatóan a Római parton is szükség lesz ilyen beavatkozásra - közölte a lappal a hivatal. Földgáz esetében Győr környékén néhány fogyasztót érintettek a kikapcsolások, Dunabogdány, Dunakeszi, Kismaros, Nagymaros, Szentendre, Szob, Tahitótfalu, Verőce, Leányfalu térségében 133 fogyasztási helyen kapcsolták ki a gázszolgáltatást. Baja környékén körülbelül 155 fogyasztási helyet érinthet a szolgáltatás szüneteltetése az elkövetkező napokban. A szigetmonostori földgáz átadó állomás (hozzá tartozó települések: Szigetmonostor, Pócsmegyer, Tahitótfalu, Dunabogdány, Kisoroszi, Visegrád, Dömös, Pilismarót) körülbelül 5 640 fogyasztót lát el, amelyből mintegy 300 fogyasztó ellátása veszélyeztetett; a szentendrei átadó (hozzá tartozó települések: Szentendre, Leányfalu) hozzávetőleg 9 000 felhasználót lát el, ebből megközelítőleg 200 felhasználó ellátása veszélyeztetett az áradás miatt.

A társaságok mindemellett a létszámot bővítve megerősítették készenléti állományukat és felvették a kapcsolatot a katasztrófavédelem helyi szervezeteivel. Közösen feltérképezték azon területeket, ahol várhatóan szükség lesz az ellátás szüneteltetésére, illetve bejárták azon területeket, melyek várhatóan víz alá kerülnek. A társaságok a veszélyhelyzet kezelését szabályozó ügyrendet, krízistervet készítettek, és felkészültek a lakosság tájékoztatására is.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

 

Címkék:
gáz, energia, villany, szigetmonostor,