50 ezres bírság sózásért, a Tesco letöri a benzinárakat - Heti összefoglaló

Pénzcentrum2012. február 5. 18:01

Az idei tél eddigi leghidegebb hete köszöntött ránk és a következő valószínűleg a következő is megnyeri ugyan ezt a címet. Saját portája előtt mindenkinek a saját feladata a biztonságos gyalogos forgalom biztosítása. Nagy kérdés ugyanakkor, hogy mivel, s hogyan tehetjük meg ezt, ha a sózás hatóságilag tilos. A Tesco akciójáról is írtuk, így töri le a benzinárakat a multi Angliában. A végtörlesztés hétfőn gyakorlatilag véget ért, mit hagyott hátra, kerestük a választ elemzésünkben- a Pénzcentrum.hu hírösszefoglalója. A teljes cikk olvasásához kattints a címre. 

Meglépte a Tesco: így kell letörni az üzemanyagárat
Elképesztő akcióval próbálja meg letörni az üzemanyagárakat, és egyúttal vásárlásra ösztönözni a briteket a Tesco.

Itt a fagy: 50 ezres bírsággal játszanak a lakástulajdonosok
Az idei tél leghidegebb hete köszöntött ránk; akad, ahol a hőmérő higanyszála a mínusz 20 fokot is eléri majd a következő napokban. A hideg időjárás azonban nemcsak a tűrőképességünket kezdi ki, a lehullott csapadék és röpködő mínuszok miatt gyakran életveszélyessé vált járdák a gyalogosokat is jókora kihívás elé állítja. A lakás-, és családi ház tulajdonosoknak hazafelé tartva - egy-egy hó-, vagy jégfoltot kerülgetve - ugyanakkor nem szabad megfeledkezniük arról, hogy saját portájuk előtt az ő feladatuk a biztonságos gyalogos forgalom biztosítása. Nagy kérdés ugyanakkor, hogy mivel, s hogyan tehetjük biztonságossá a járdákat, ha a sózás hatóságilag tilos.

Hatalmas tömeg a magyar boltokban pénteken
Talán keveseknek jut eszébe, hogy a hideg, a hó és a szeles idő miatt nehezebb lesz vásárolni is a következő napokban, hiszen még a közeli boltig sem lehet zord időben csúszkálás mentesen eljutni, szélsőséges viszonyok között pedig kimozdulni sem lehet.

Mínusz 20°C fok alatt még a fagyálló is befagyhat
Az extrém hideg által okozott fagyáskárokat nem fedezi a casco-biztosítás, ezért a következő napokban várható, mínusz húsz foknál is keményebb fagyokra fokozottan érdemes felkészíteni az autóinkat.

Ez maradt a végtörlesztés után: mi lesz a hitelesekkel?
Hétfőn gyakorlatilag véget ért a végtörlesztés, újabb adósokat hagyva hátra. Mi lesz azokkal, akik forinthitelt vettek fel, hogy megszabaduljanak devizatartozásuktól? Sokan még évekig vagy évtizedekig fogják fizetni az elmúlt negyedévben kapkodva igényelt, nem egy esetben 14-15 százalék THM-mel felvett hitelüket. Mikor lehet ezeket a kölcsönöket kedvezőbbre cserélni, mi lesz a végtörlesztés után? 

Bizarr eredményeket hozott a végtörlesztés
Hároméves rekordot döntött decemberben a lakosság jelzáloghitel-felvétele. Örömtáncot lejtettek volna a bankok, ha valaki ezt egy évvel ezelőtt megjósolja nekik, a végtörlesztés ismeretében azonban már nem hangzik olyan jól. A bankok decemberben szinte kizárólag végtörlesztési hitelt folyósítottak, másra sem kapacitásuk, sem idejük nem maradt. Eközben a bankbetétek egészen jól viselték a decemberi megrázkódtatásokat: a végtörlesztéshez úgy kapart össze 220 milliárdot a lakosság, hogy eközben a lakossági betétállomány még 102 milliárd forinttal nőtt is, és 417 milliárddal haladta meg az egy évvel korábbit. A végtörlesztés hozadéka a lakosság eladósodottsági szintjében azonban nem nyilvánvaló: 642 milliárd forintnyi hitel visszafizetése ellenére a családok hiteltartozása 2011 végén csak 0,9%-kal volt alacsonyabb, mint egy évvel korábban. 

Ezt tudja az 5,95%-os forinthitel: ki járhat a legjobban?
Forinthitel akár 5,95%-os kamattal - ígéri plakátjain a Magyar Fejlesztési Bank (MFB). Ezek a hitelek nem forintalapúak, mégis igényelhetőek forintban is. A felmerülő kockázatokat egy állami árfolyamgarancia-megállapodás fedezi. Mit kell tudni az MFB akár 5,95 százalékos hiteleiről?

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Százezret is veszíthetsz, ha rosszul nyilatkozol a szuperbruttóról
Tévesen értelmezi sok munkáltató az adóelőleg-levonásra vonatkozó szabályokat, és ha kell, ha nem, nyilatkoztatják a dolgozóikat az adóalap-kiegészítésről (ismertebb nevén a szuperbruttósításról). A zűrzavar oka lehet, hogy az adóhatóság által kiadott, a havi munkáltatói adatszolgáltatásokra vonatkozó nyomtatvány kitöltési útmutatójában rossz instrukció szerepel. Biztosan nem kell kötelezően nyilatkoztatni az adóalap-kiegészítésről azokat a dolgozókat, akiknek csak egy munkaviszonyból származik jövedelmük.

Cserbenhagyta Matolcsy a kormányban bízó, kispénzű szülőket
Pont azokat hagyja cserben a kormány, akik esetleg tényleg a gyermeknevelést támogató családpolitikában bízva váltak szülővé. Kimaradnak a gyeden lévőknek járó kompenzációból azok az alacsony keresetűek, akiknek tavaly július 15-e után született gyermekük, és azok is kevesebb juttatást kapnak, akik az idén szülnek. Jól járnak viszont azok, akiknek bruttó 167 ezer forintnál magasabb volt a szülés előtti fizetésük.

Újabb csapás a dohányosokra
Holnaptól, február elsejétől ismét drágulnak a dohánytermékek Magyarországon: a jövedéki adó emelkedése miatt dobozonként 50-60 forintos drágulással kell számolni. Ráadásul nyáron újabb áremelés várható. 

Neked is csökkent a fizetésed? Szavazz!
A napokban szembesülnek a munkavállalók azzal, hogy mennyi pénzt kapnak kézhez a januári fizetésükből. Sorra érkeznek a hírek arról, hogy egyes munkavállalóknak több ezer, vagy akár tízezer forinttal is csökkent a nettó fizetésük. 

 

Címkék: