Szuperolcsó garzonlakások: ezek a legnépszerűbbek

Pénzcentrum2011. október 10. 16:32

A szeptember hónap a szezonalitásnak megfelelően kiemelkedően indult, ám a végtörlesztés hírére a hónap középső két hetében mintegy 30 százalékos tranzakciószám csökkenés volt tapasztalható a hazai lakáspiacon, ez derül ki a Duna House legújabb, 2011 harmadik negyedévét összesítő Barométeréből.

A visszaesés oka nyilván azon eladók szándékából ered, akik devizahitellel rendelkeznek és realizálni kívánják az árfolyamnyereséget, így a szerződés lezárását a törvényre emelkedés utánra tolták. A törvényre emelkedéssel aztán ismét visszaélénkült a piac és várhatóan ez ki is tart még, így októberre kiemelkedő tranzakciószámot várunk. Mindeközben a Keresleti index stabilitást mutat.

Az elmúlt egyéves stagnálást követően 2011. harmadik negyedévében lefelé mozdultak az árak. Az összesített Országos Lakásindex is történeti mélypontra került. A fogyasztói árindexszel korrigált adat szerint 30 százalékkal ér kevesebbet az ingatlanunk, mint 2008 év elején. A budapesti lakásindexek mutatják a legdrámaibb képet. Legnagyobbat a fővárosi téglalakások ára zuhant. A Duna House korábban már publikálta véleményét az ingatlanárak alakulásáról, miszerint a végtörlesztés időszakában (február végéig) átmenetileg 5-10 százalék áresés várható, de egyelőre az ezt követő időszakot még nehéz prognosztizálni.

Legalacsonyabb árak

A legalacsonyabb áron és legkisebb értékben Észak-Magyarországon történtek tranzakciók, itt az átlagos négyzetméter ár 126 ezer forint volt. A dél-budai eladók örülhettek a leggyorsabban a vevőnek (84 nap), míg a legtöbbet Észak-Pesten és a Dél-Alföldön kellett várni (191 nap) az értékesítésre. Az értékesítési idő adatai különösen fontosak lehetnek a végtörlesztési időszakban, hiszen 5 hónap, vagyis körülbelül 150 nap áll rendelkezésre annak, aki ingatlaneladásból kívánja a végtörlesztést lebonyolítani. A panellakások átlagárait tekintve a főváros északi fele tekinthető drágábbnak (~180 ezer Ft/nm), majd ezt követi a kedvelt XI. kerülettel megtámogatott dél-budai oldal (~170 ezer Ft/nm). A dél-pesti oldal már olcsóbbnak mutatkozik, míg a legalacsonyabb átlagárat a VIII. kerület hozza (148 ezer Ft/nm). Országosan a Közép- és Nyugat-Dunántúl emelkedik ki, míg a többi régió szinte azonos képet mutat az alig 120 ezer Ft/nm fölötti áraival. Augusztus átlagárait szeptemberrel összehasonlítva látványos különbségeket lehet felfedezni. A legerősebb esés Budapesten következett be. A két hónap viszonylatában közel 10 százalékos átlagárváltozás is felfedezhető, egyedül a belvárosi ingatlanok estek csupán 2 százalékot. A keleti országrész szenvedett el hasonló, 10 százalékos átlagáresést, a többi területen a két hónap hasonló átlagokat mutat.

Kik vásárolnak?

A fővárosban legnagyobb arányban a 20-as éveikben járók vásárolnak, akik átlagban 11 millió forint fölött költenek első lakásuk megvásárlására. Vidéken a 20-as, 30-as korosztály egyforma arányban van jelen a vásárlói oldalon, de a fiatalabbak a kisebb, olcsóbb lakásokat keresik. Egy vidéki vállalkozó ma átlagban 16 millió forintot költ lakásra, míg egy nyugdíjas csupán 5-öt. A fővárosban a 30-asok adják el leginkább a lakásaikat. Szeptemberben már mérték az "előtörlesztőket" 8 százalékban, ők inkább a kisebb lakásban élők, akik átlagban 8,6 millióért váltak meg ingatlanjuktól. (Az előtörlesztők között a végtörlesztés előtti időszak is mérve lett.) Az alkalmazásban álló beosztott munkavállalók szokásait vizsgálva azt látjuk, hogy kisebb, olcsóbb lakást vesznek, mint amit eladnak. Érdekes a vállalkozókat megfigyelni, ők átlagban olcsóbban vásárolnak, de nagyobba költöznek, mint ahogy eladtak.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

Népszerűbbek a kisebb lakások

Pesten nőtt a kisebb lakások népszerűsége a 20-60 nm közötti kategóriában, Budán pedig 20 százalékkal többen vásároltak 20-40 nm között, mint korábban. Ugyanitt még látható, hogy nőtt az olcsóbb négyzetméter árú lakások népszerűsége és a drágább ingatlanok helyett az 5-10 millió közöttieket keresik. Pest megyében látványosat zuhant a nagyméretű ingatlanok (160+ nm) iránti kereslet, helyette a 40-100 nm közöttiek ugrottak felfelé. Ez az ugrás a keresett lakások áraiban is megmutatkozik, a 10-15 millió forint közöttiek emelkedtek, míg a 35 millió forint fölöttiek estek.

 

Címkék: