Takarékoskodtak: 80 százalékkal csökkentették számláikat

Pénzcentrum2011. június 18. 15:02

A Stockholm melletti Hasselby városában Andreas Carlgren, Svédország környezetvédelmi minisztere hivatalosan is lezárta az "Egy tonna élet" elnevezésű projektet. A Lindell család hat hónapon át élt környezettudatos módon, szigorúan szem előtt tartva a széndioxid-kibocsátásuk normál 7,3 tonnáról, a minimális 1 tonnára való csökkentését. Egy lenyűgöző végső hajrát követően Lindellék 1,5 tonnával végeztek, így a családnak csaknem 80 százalékkal sikerült csökkentenie a széndioxid-kibocsátását a januári kezdéskor mért értékhez képest.

A család - az apa Nils, az anya Alicja és gyermekeik, Hannah és Jonathan - 80 százalékos csökkentése azt mutatja, hogy a kormány éghajlattal kapcsolatos, a svéd széndioxid-kibocsátás 2020-ra előirányzott 40 százalékos csökkentési célkitűzése már egy átlagos háztartás számára is elérhető a rendelkezésre álló ismeretek és technológia felhasználásával.

"Amíg el nem jutottunk a 2,5 tonnás határig, nem kellett semmilyen nagyobb kompromisszumot kötnünk a mindennapi életünkben. Azután viszont élesedett a helyzet, és a 1,5 tonnás szinten élni egy különleges tapasztalat volt számunkra" - mondja Alicja Lindell.

Az "Egy tonna élet" projekt keretein belül az A-hus, a Vattenfall és a Volvo Car Corporation, szakértő partnereikkel, az ICA szupermarket-hálózattal és a Siemensszel együtt egy környezettudatos háztartás előfeltételeit teremtette meg. Lindellék hat hónapra elhagyták az 1970-es években épült otthonukat és közel tíz éves autójukat. Ezen időszak alatt egy, az A-hus által épített vadonatúj, környezettudatos faházban éltek, illetve egy elektromos hajtású Volvo C30 Electric autót használtak. A Vattenfall vállalat biztosította a megújuló forrásból származó energiát, az új energiatechnológiát, valamint az energiahasználattal kapcsolatos oktatást. Az élelmezés és a háztartási eszközök területén a projekt partnere az ICA és a Siemens volt.

A legnagyobb csökkentés a közlekedésben és az áramfogyasztásban keletkezett

A család a közlekedés és az áramfogyasztás területén érte el a leglátványosabb eredményt. A közlekedésből származó károsanyag-kibocsátás több mint 90 százalékkal csökkent, ami annak a ténynek is köszönhető, hogy a család elektromos autóját vízerőműből származó árammal töltötték újra. A család háza, megtermeli a saját számára szükséges áramot, és egy kiegészítő, vízerőműből származó, megújuló energiaforrás felhasználásával, a vásárolt elektromos áramból származó széndioxid-kibocsátás szinte nullára csökkent. Összességében a család otthonából származó széndioxid-kibocsátás a felénél kevesebbre csökkent.

Az étkezés a harmadik olyan terület, ahol a család lenyűgöző eredményeket ért el. Azzal, hogy nem dobtak ki ételt, és megfontoltan választottak, jelentős csökkentést értek el a széndioxid-kibocsátásban. A többféle hús váltogatásával és több zöldség fogyasztásával bárki csökkentheti az étkezésből származó széndioxid-kibocsátását. A próbaidőszak vége felé Lindellék csak vegetáriánus ételeket ettek, és a tejtermékeket szója- és gabonaalapú alternatívákra cserélték.

Ambiciózus utolsó hajrá - de a "hátizsák" visszahúzta őket

Annak érdekében, hogy tovább csökkentsék az utolsó, 1,5 tonnás hét széndioxid-kibocsátását, a család úgy döntött, hogy lecsökkentik az otthonuk méretét az egyik szobájuk és az abban lévő valamennyi kényelmi berendezés lezárásával.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

"Az utolsó hajrában szinte valamennyi ételtől tartózkodtunk, amit addig általában fogyasztottunk. Továbbá nem tévéztünk, nem mentünk vásárolni, illetve kávézókba és éttermekbe sem jártunk. A 900 kilogrammos "hátizsákkal" azonban ennek ellenére sem sikerült megvalósítani az egy tonnára való csökkentést" - mondja Nils Lindell.

 


Ez a "hátizsák" tartalmazza a különböző termékek, például a családi ház, a napelemek, az autó, a ruhák és a bútorok gyártása során keletkezett széndioxid-kibocsátást.

"A gyártás során felmerülő széndioxid-kibocsátást nem tudtuk befolyásolni. Azt viszont képesek voltunk bemutatni, hogy a megfelelő ismeretekkel és motivációval eléggé közel lehet kerülni az egy tonnához. Ráadásul ez egy igazán élvezetes és nagyon tanulságos kaland volt a számunkra" - tette hozzá Nils Lindell.

 

Címkék: