Meglepődhettek az első gázszámla láttán az ex-Emfeszes ügyfelek

Pénzcentrum/InfoRádió2011. február 18. 16:52

Érezhetően növekszik az érdeklődő ügyfelek száma a Tigáz budapesti irodájában, miután a héten megérkeztek az első számlák az eredetileg az Emfesszel szerződött fogyasztókhoz - mondta az InfoRádiónak a társaság ügyfélszolgálati vezetője. Postás Péter hozzátette: ők részletesebb számlát bocsátanak ki, mint a másik szolgáltató, és ez okozhat félreértéseket.

Nem az Emfesztől kapott utolsó számláján szereplő mérőállás, hanem részben becsült érték alapján kell fizetniük azoknak a fogyasztóknak, akik a földgázkereskedő működési engedélyének felfüggesztése után a Tigázhoz kerültek. A Tigáz ügyfélszolgálati vezetője elismerte: az lett volna az ideális állapot, ha az átadás-átvétel pillanatában mind az Emfesz, mind pedig az átvevő rendelkezik a mérőállással, ám mivel az adatok nem voltak meg, a január 13-án reggel 6-tól a mérőórák leolvasásának időpontjáig elhasznált gázmennyiséget meg kellett becsülni.

A helyzetet tovább bonyolítja, hogy a leolvasás joga a területileg illetékes földgázelosztóhoz, a Főgáz Zrt.-hez tartozik, így az órák állását - január 13-a és február 4-e között - nem a Tigáz munkatársai végezték. A cég csak a Főgáz által biztosított adatok alapján számolhatott.

A problémát egy hallgató jelezte az InfoRádiónak, aki kifogásolta azt is, hogy az új, a Tigáztól kapott számlán nem szerepel a gáz köbméterenkénti ára, míg az Emfesztől érkezőkön ezt feltüntették.

Postás Péter szerint a bizonytalanságot az okozhatja, hogy míg az Emfesz egyszerűsített számlát bocsát ki, amelyen az elhasznált mennyiség szerint határozzák meg a végösszeget, a Tigáznak az egyetemes szolgáltatókra vonatkozó szabályok szerint kell összeállítania a számlát, és a fűtőérték utáni elszámolást feltüntetnie. A Tigáz számláinak értékét az új fogyasztók megváltozott bontásban találják: a cég az elhasznált köbmétermennyiségből számol vissza a fűtőértékre, majd azt szorozza az aktuális egységárral. Emellett szerepelteti az importkorrekciós tényezőt, a biztonsági készletezési díjat és az alapdíjat is.

A hallgató szóvá tette azt is, hogy számításai szerint a Tigáz drágábban adja a gázt, mint korábban az Emfesz, holott a cég azzal nyerte meg a 90 napra felfüggesztett szolgáltató ügyfeleinek ellátási jogát, hogy annak ára alá ígért.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

Erről szólva az ügyfélszolgálat vezetője azt mondta: nem gondolja, hogy bármelyik új ügyfél többet fizetne a gázért, mint korábban, de látnia kellene a konkrét számlát (az illető ügyfél az Emfesztől 510 köbméteres fogyasztásért 60.764, a Tigáztól 490 köbméteresért 65.111 forintos számlát kapott - a szerk.). Postás Péter hangsúlyozta: ők valóban a Főgáz egyetemes szolgáltatási területére érvényes egyetemes szolgáltatási árszint alatti áron szolgálgatnak, köbméterenként 8,40 forintos kedvezménnyel, ami magasabb, mint amit az Emfesz biztosított.

A Tigáz ügyfélszolgálatának vezetője azt javasolja a fogyasztóknak, hogy az egyéb díjakat levonva hasonlítsák össze a korábbi számlájuk értékét az újjal. Megjegyezte azt is, hogy az ügyfélszolgálatok megerősített ügyintézői létszámmal várják az érdeklődőket.

 

Címkék: