Így változtak a négyzetméterárak Budapesten és a nagyvárosokban

Pénzcentrum2010. november 12. 09:47

A gazdasági világválság következtében tovább szűkült a kereslet a lakáspiacon, ami a legtöbb esetben az árak csökkenését eredményezte. Nem egyformán jelentkezik az árcsökkenés országos szinten, de mindenképp elmondható, hogy a válság nem kímélte a főváros és a nagyobb városok frekventált városrészeit sem - írja a Napi Gazdaság.

Budapesten tartják az árukat a Duna partján fekvő régi polgári épületek, Dunára panorámás ingatlanjai, mind a budai mind a pesti rakpartok környezetében. Az kereslet csökkenése következtében érzékelhető áresés elsősorban az új építésű lakásokra hatott jelentősen.

A 2006-2007-ben épült lakóparkok ingatlanjainak mintegy 30-40% máig eladatlan, így a befektetők, tulajdonosok sokszor belemennek az eladási ár csökkentésébe. Murányi Ákos, a Duna House vezető elemzője is úgy véli, a presztízsterületeken is érezhető mind az ár-, mind a kereslet nagymértékű csökkenése, bár nem annyira, mint a külső városrészekben.
Debrecenben is érzékelhető az árak csökkenése. A forgalomcsökkenés következtében közel 10%-al estek a piaci árak az egyes városrészekben.

Az Otthon Ingatlanközvetítő iroda ügyvezetője, Zörgő Zsolt szerint ugyanez a tendencia figyelhető meg Miskolcon is. A város felkapott Tampere városrészében a korábbi 220 ezer forintos árak sok esetben akár 50-60 ezer forinttal is kevesebbe kerülnek négyzetméterenként.
Szegeden is megfigyelhető a válság következtében kialakuló árcsökkenés, még a presztízsterületeken is, aminek mértéke a nagy értékű lakóingatlanok esetében megközelíti a 30%-os áresést is.

Stagnálnak a piaci árak Sopronban. A nemrégiben felújított Deák tér 50nm-es társasházi lakásainak árai-, a válság előtti szinten, 9-13 millió forint körül mozognak. Nem történt változás a város családi házas kertvárosi részeiben sem. A frekventált Lövérek ingatlanjai például továbbra is 40 millió forinttól egészen 100-120 millióig kúsznak fel.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Pécsett, Coboly István elmondása szerint, szerencsére nem estek az ingatlanok árai. A Dél-dunántúli Igazságügyi szakértő Iroda munkatársa kifejtette, hiába fagyott be a kereslet például a Széchenyi tér környékén fekvő nagypolgári lakások iránt, a kínálati árak nem csökkentek.

 

Címkék: