A biodízel a modernkori területfoglalás eszköze? Óva intenek a természetvédők

Pénzcentrum2010. november 10. 09:47

Egy most megjelent tanulmány szerint, a biodízel használata és előállítása a következő tíz évben éghajlatváltozáshoz vezethet, valamint az élelmiszer-ellátás biztonságára is negatív hatással lehet. A tanulmány szerint egyértelmű, hogy a bioüzemanyagokat semmilyen állami támogatásban, adókedvezményben nem szabad részesíteni - mondta Lukács András, a Levegő Munkacsoport elnöke a Népszabadság cikkében.

Az EU tagállamok növényalapú üzemanyagok előállítására vonatkozó 2020-as célkitűzései a következő tíz évben mintegy 69 ezer négyzetkilométer új földterület bevonását teszik szükségessé. 2020-ra az üzemanyagok 9,5%-a bioüzemanyag lenne, aminek legnagyobb részét élelmiszernövényekből állítanák elő.

A tanulmány arra világított rá, hogy a bioüzemanyagok felhasználása évente 27-56 millió tonnával növelné az üvegház-kibocsájtást. Ha nem változnak meg az uniós célkitűzések az új üzemanyag felhasználására vonatkozóan, sokkal nagyobb kárt fog okozni mintha továbbra is a fosszilis üzemanyagokat használnánk - vélik a természetvédők.

Emellett gondokat okozhat az élelmiszer ellátásban is az új irány, mivel a területfoglalással elveszik az élelmiszertermelés lehetőségét az éhezők elől - tette hozzá Laura Sullivan az ActionAid munkatársa. Lukács András véleménye szerint sokkal nagyobb hangsúlyt kéne fektetni a környezetkímélő módok, a vasút, a tömegközlekedés valamint a kerékpározás népszerűsítésére.

 

Címkék:
bioüzemanyagok, biodízel,