Új otthonteremtési programon dolgoznak

Pénzcentrum2010. szeptember 13. 09:02

Új nemzeti otthonteremtési program készül a szakminisztériumban - mondta Bencsik János, a Nemzetgazdasági Minisztérium energiaügyi és otthonteremtési államtitkára egy szakmai konferencián.

A legnagyobb eredményt a Nemzeti épület-korszerűsítési program hozhatja, amelyben a legtöbb fontos szempont - például energiamegtakarítás, munkahelyteremtés, az energiafüggőség csökkentése - együttesen érvényesül - mondta az államtitkár. Kiemelt fontosságúnak nevezte az egészségügyi épületek energetikai fejlesztését; a kormány gyorsítva akarja elindítani ezen közösségi ingatlanok felújítását.

A gazdaságosan kitermelhető megújuló energiaforrásokból az éves magyarországi felhasználásnak legalább 36%-át lehetne fedezni az államtitkár szerint. Az energiaügyi és otthonteremtési államtitkárság legfontosabb feladata lesz az új Széchenyi terv 2014-ig érvényes tételeinek kidolgozása október végéig, párhuzamosan a hosszú távú, 2030-ig szóló stratégia kimunkálásával. A hosszú távú stratégiát november közepéig kell kidolgozni, ennek fő pillérei az ellátásbiztonság, a versenyképesség, a fenntarthatóság és a gazdaságélénkítés lesznek.

A jövő év őszéig a klímapolitikai stratégiát is módosítani kell, nagyjából ekkor fogja tárgyalni a kormány és a parlament a megújulók szabályozási környezetének témáját is. Ennek eredményéül a terv szerint 2013 elejétől állhat fel az új rendszer, amihez például az intézményrendszert is át kell alakítani. Bencsik szerint a liberalizációval az árak nem csökkentek, és az áramtámogatások is főleg a befektetői profitot növelik, miközben a távfűtés elvesztette versenyképességét, és egyre mélyül az energiaszegénység. Ezért a vállalkozás szabadságának elvét tiszteletben tartva a jelenleginél erősebb állami szerepvállalásra van szükség - mondta az államtitkár.

Lakásvásárlók figyelem! Itt a várva-várt nagy forinthitel körkép!

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

Az elsődleges nemzeti érdekek között az ellátás biztonságának növelése, az importfüggőség mérséklése, a költségek lehető legalacsonyabban tartása, az extraprofit visszaszorítása, az energiaszegénység csökkentése, a szolgáltatókkal való egyezség, illetve a környezetvédelmi megfontolások szerepelenk - hangzott el a Gazdálkodási és Tudományos Társaságok Szövetsége által a BNV területén szervezett konferencián.

Címkék:
liberalizáció,