Zuhanó lakásárak Budapesten?

Pénzcentrum2010. szeptember 11. 07:02

Egyfajta várakozás jellemzi az ingatlanpiacot, a szereplők bizonytalanok azzal kapcsolatosan, hogy mi várható Budapest belvárosában ősszel. Az egyértelműen látszik, hogy a lakáshitellel rendelkezőknek egyre nehezebb a helyzete az emelkedő törlesztő részletek miatt, állami segítség nélkül lakáseladási hullám indulhat el Budapest belvárosában - véli a Central Home ingatlanközvetítő cég elemzése.

Az euro és a svájci frank alapú hitelek törlesztő részletei egyre nagyobb nyomás alatt tartják a hitellel rendelkezőket, ilyen szempontból a szeptember kritikusnak ígérkezik. Ha a tulajdonosok terhei tovább nőnek, várhatóan sokan döntenek majd az ingatlanok értékesítése mellett.

Az elemzés szerint a belvárosi ingatlanpiac most ébredezik a nyár végi pangásból, a tavalyi évhez hasonlóan idén augusztusban is jelentősen, közel 50%-al esett vissza a kereslet az erős hónapokhoz, így például májushoz képest. Az alacsony érdeklődésnek köszönhetően a négyzetméterárak csökkenő tendenciát mutatnak, amit csak erősíthet majd az, ha egyre többen értékesítenék lakásukat. Ez újfent a tulajdonosoknak okozhat fejtörést, hiszen ár alatt nem szívesen értékesítik ingatlanaikat.

Az ág is húzza

A gazdasági nehézségek az ingatlanpiac mellett az építőipart is sújtják, két év múlva hiány jelentkezhet a piacon az új lakások kínálatában, ugyanis tavaly és az idén alig indultak új beruházások. Az építőipari cégeknek óriási segítséget jelentene, ha garantáltan hozzájutnának az elvégzett munkáik díjazásához, ugyanis a jelenlegi, közel 600 milliárdos körbetartozás az életben maradás szélére sodort több vállalkozást is.

0,99%-os lakáshitelek: vidáman csipognak a fészekrakók Szlovákiában Kattints!

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Fizetési biztonságot jelenthetne az, ha az állam uniós pályázatok segítségével támogatná a különböző projektek megvalósulását. A múltbeli tartozásokat ugyan ez a megoldás nem rendezné, azonban a beinduló projektek olyan megrendeléseket hoznának a kisvállalkozásoknak, amelyeknek köszönhetően lehetőséghez jutnának a nehéz helyzetben lévő cégek. Fennáll az a veszély is, hogy a sok megszűnő, vagy leálló építőipari vállalkozás magával ránthatja az alvállalkozókat is, amely tovább rontaná a már meglévő helyzetet. A támogatott projektekkel azonban ez a helyzet megváltozna, és akár egy éven belül érezhető javulást hozhatna az építőiparban.

Címkék: