Didergős szeptember: mikor indul a fűtési szezon?

Orosz Márton2010. szeptember 3. 04:42

Október 15-től indul a fűtési szezon Budapesten, de a hidegre fordult időjárás miatt a fővárosban jelenleg is van öt olyan társasház, ahol a FŐTÁV Zrt. elindította a szolgáltatást. A szerződött lakóközösségek egyénileg kérhetik a távfűtés elindítását: az előrejelzések szerint az előttünk álló éjszakákon akár 10 fok alá is süllyedhet a hőmérséklet.

A normál szerződés szerint október 15-től kezdi meg a távfűtést a FŐTÁV Zrt, de a társasházak jelenleg is igényelhetik a szolgáltatás elindítását - mondta a Pénzcentrumnak Balog Róbert, a közműcég szóvivője.

A tavalyi számok
A 2009/2010-es fűtési időszak tavaly szeptember 15-én magas, 20°C körüli külső hőmérséklettel indult, ennek megfelelően a fűtésszolgáltatás tömeges beindítása nem történt meg. A kedvező időjárás október második hetéig tartott, amikor is a külső hőmérséklet gyorsan csökkent. A hőmérsékletcsökkenés következtében a fűtésszolgáltatás beindítása öt nap alatt gyakorlatilag teljes körűen megtörtént.

A fűtési időszak október 15-e és április 15-e közötti részének átlaghőmérséklete 4,2°C volt. A december havi átlaghőmérséklet igen jelentős mértékben, 6,83°C-kal meghaladta a sokéves átlagot. A többi téli hónap hőmérséklete átlagosan alakult.


A szeptember 15 és október 15 közötti átmeneti időszakra a lakóközösségek többsége szerződésének mellékletében rendelkezik arról, hogyha hidegre fordul az idő - a napi átlaghőmérséklet a közösség által megadott érték alá esik - a FŐTÁV Zrt. kezdje meg a szolgáltatást. A szóvivő szerint ez a megadott érték többnyire 15 Celsius-fok.

Azokban az esetekben, amikor a lakók nem éltek a hőmérsékleti értékhez kötött automatikus szolgáltatásindítás lehetőségével, eseti megrendelés megadásával van mód a fűtés megkezdésére, amit a ház képviselőjének kell kérnie.

Jelenleg is van lehetőség azonban arra, hogy a társasházak kérjék a fűtés beindítását, igaz, a szeptember eleji hideg miatt mindössze öt budapesti épületben kapcsolták be a fűtést. Legutóbb a június eleji hideg időjárás miatt volt szükség hasonló "rendkívüli" intézkedésre.

 

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)


A távfűtés megkezdésének elengedhetetlen feltétele, hogy a házakban a fűtési rendszerek üzemkész, ellenőrzött és kipróbált állapotban legyenek. Technikai akadályok minden évben előfordulnak, ezek közül a leggyakoribb, hogy a nyáron elkezdett lakásfelújítás miatt víztelenített rendszer nincs feltöltve, esetleg radiátorok is hiányoznak.

Egyelőre nem drágul

Mégsem emelkednek a távfűtési díjak szeptemberben Budapesten, mert bár a Főtáv Zrt. augusztus közepén az energia-beszerzési költségek növekedésére hivatkozva több mint 10 százalékos áremelést helyezett kilátásba, a Főváros Közgyűlés az árak befagyasztásáról határozott augusztus végén.

Mint ismeretes, a kormány még július előtt döntött arról, hogy befagyasztja a lakossági villany- és gázárakat, azonban a távhőszolgáltatókig már nem ért el a keze, így a többnyire földgázt hasznosító hőszolgáltatókra a gáz piaci árának emelkedése miatt komoly nyomás nehezedett. A Főtávnál egy korábbi közgyűlési döntés értelmében a hődíjak egy képlet alapján kalkulálódtak, amely értelemszerűen az emelkedő beszerzési árak miatt a hődíj emelését indokolta volna. A szeptembertől esedékes emelést gátolta meg a Fővárosi Közgyűlés, aminek következtében a budapesti távhőfogyasztók egyelőre megnyugodhatnak.

Címkék: