Brutális összeomlás: vallottak a kutasok

Pénzcentrum2010. július 12. 08:24

Ismét drámai mértékben csökkent a hazai üzemanyag-fogyasztás a második negyedévben Magyarországon. A Magyar Ásványolaj Szövetség (MÁSZ) adatai alapján a visszaesés 13%-os volt - elsősorban a benzin kereslet zuhanásának köszönhetően.

A MÁSZ által lefedett töltőállomásokon az eladott üzemanyag mennyisége 756 millió litert tett ki a második negyedévben, ami 13%-os visszaesésnek felel meg az egy évvel korábbi hasonló időszakhoz képest.


Ez a visszaesés ráadásul még az első negyedévesnél is nagyobb, hiszen az év első három hónapjában 12%-kal zsugorodott a piac. Az első negyedévben még mondhattuk azt, hogy a 2010. január 1-én bekövetkezett durva jövedéki adóemelés miatt a fogyasztók a tavalyi negyedik negyedévben olyan előrehozott kereslettel jelentek meg a benzinkutakon, amely aztán az első negyedévben kiesett a fogyasztásból, most azonban ezt már nem hozhatjuk fel indokként.

Azt azonban sokkal inkább, hogy:

1. A tavalyi évben a forint rendkívül gyenge volt, így a külföldieknek (különösen az otthon euróval fizetőknek) nagyon megérte Magyarországon tankolni. Ez felhajthatta a tavalyi első negyedévi fogyasztási adatokat.
2. A tavalyi első negyedév óta két komoly jövedéki adóemelés is történt hazánkban, amelyek súlyosan felhajtották az árakat. A forint mindeközben jócskán visszaerősödött, így a külföldiek ma már valószínűleg inkább kerülik a magyarországi tankolást. Sőt, erősödhetett a hazánkból külföldre irányuló benzinturizmus.
3. A magyar benzin és gázolajárak a tavalyi év elején visszaestek, ma azonban soha nem látott magasságokban tartózkodnak. Bár az üzemanyagok kereslete kevésbé rugalmas, ugyanakkor az áremelkedés, illetve a gazdasági válság miatt csúcsra hágó munkanélküliség már valószínűleg nyomást gyakorol a lakossági fogyasztásra is.

A visszaesést elsősorban a benzin kereslet csökkenése okozta, itt 16%-kal esett a volumen, míg a gázolaj esetében 10.5%-kal.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)


A megoszlást tekintve a dízel aránya enyhén csökkent, természetesen a benzinfogyasztás javára, ami egy évek óta tartó trendet tört meg.


A második negyedévben 15%-kal csökkent a 98-as benzin fogyasztása, a teljes fogyasztáson belül a súlya így továbbra is marginális.

 

Címkék: