Nem törlik az ingatlanhirdetők adatait, de számlát küldenek

Pénzcentrum2010. május 18. 08:47

Kötelesek törölni az ingatlankereskedelemmel és ingatlanhirdetéssel foglalkozó portálok üzemeltetői a felhasználók hirdetéseit oldalaikról az ügyfelek kérésére - írja a Napi Gazdaság.

Jogosulatlan adatkezelést végeznek az ingatlanbazar.com és az ingatlandepo.com nevű portálok, amikor ügyfeleik kérésére sem törlik a hirdetéseket és azok adatait - foglalt állást az ügyben Jóri András adatvédelmi biztos. A biztoshoz több panasz érkezett az oldalak üzemeltetőinek eljárásával kapcsolatban.

A portálok 30 napos ingyenes hirdetési lehetőséget kínáltak a felhasználóknak, azonban több panaszos arról számolt be, hogy ennek lejártával - miután szerették volna hirdetésüket és megadott személyes adataikat törölni - nem engedte a rendszer a regisztráció törlését. A cég ezt követően a 30 napos ingyenes időszak lejártára hivatkozva kiszámlázta az ügyfeleknek a 30 napon túli időszak fizetős szolgáltatásáért járó összegeket.

Az ügyfelek tiltakozása esetén a hirdetések további megjelenítése, személyes adatok ilyen módon történő kezelése a honlapon adatvédelmi szempontból nem jogszerű - szögezte le Jóri. Ezt a módszert nem lehet szankcióként alkalmazni a követelés behajtása érdekében.

Címkék: